Odredbe biskupa Radoša o slavlju pričesti i krizme

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, uputio je pismo svećenicima u vezi ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

8.jpg
Autor
biskupija-varazdinska.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-varazdinska.hr
Objavljeno:
 
25.05.2020 18:13

Slijedom popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa koje je nastupilo u Republici Hrvatskoj, a k tome i u Varaždinskoj biskupiji, biskup Bože Radoš potaknuo je na konkretno planiranje navedenih liturgijskih slavlja.

Napisao je kako je slavlja prve svete pričesti moguće planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, a to je 19. lipnja ove godine. Hoće li biti kasnije - u ljeto ili na jesen - prepustio je pastoralnoj razboritosti župnika.

- Najbolje poznajete zajednicu koja vam je povjerena, želje, potrebe i mogućnosti svojih vjernika. O tome razgovarajte s roditeljima prvopričesnika i u razgovoru s njima donesite najbolju odluku. Možda se neće svi složiti oko predloženog termina, zato ih strpljivo saslušajte i pronađite način da se otklone sve opravdane poteškoće. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti - napisao je biskup Radoš.

Podsjetio je na nužnost priprave djece za slavlje ovog sakramenta te je potaknuo župnike da se potrude naći načina da priprava bude savjesna i temeljita, djeci zanimljiva i pristupačna. Također je dodao, između ostaloga, da župnici procjene je li moguće slavlje održati u župnoj crkvi ili na otvorenom prostoru uz crkvu, a istaknuo je da posebnu pozornost posvete trenutnom načinu primanja presvete euharistije na dlan ruke.

Iste odredbe biskup Radoš donio je i za sakrament svete potvrde. Dakle, slavlja će se moći organizirati od svetkovine Presvetog Srca Isusova 19. lipnja najkasnije do svetkovine Krista Kralja 22. studenoga.

- Kandidate potaknite da kroz ovo razdoblje, osim same katehetske priprave, redovito sudjeluju na nedjeljnim i blagdanskim misnim slavljima, kao i da nastoje svojim životnim izborima pokazati svjedočanstvo kršćanskoga života. One koji se pripravljaju da u jesenskom razdoblju pristupe svetoj potvrdi potrebno je podsjetiti da tome izboru svakako pripada i odluka da kao budući učenici srednjih škola prilikom upisa u njih izaberu katolički vjeronauk, a na istu roditeljsku dužnost i moralnu obvezu potaknite i njihove roditelje - napisao je mons. Radoš.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!