Susret mladih svećenika: Zasađeni ste na prostoru gdje su i prije vas svjedočili

Biskup Bože Radoš je podsjetio svećenike na važnost trajne formacije svećenika za koju je nakon formalne formacije najveća odgovornost upravo na samim svećenicima.

7.jpg
Autor
biskupija-varazdinska.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-varazdinska.hr
Objavljeno:
 
24.02.2020 18:46

Danas se u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održao drugi susret mladih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine. Pod mlade svećenike podrazumijevaju se oni zaređeni u posljednjih deset godina, piše Biskupija.

Susretu su nazočili njihovi biskupi po čijim su rukama primili sakrament svetog reda: kard. Josipa Bozanića, mons. Bože Radoša, mons. Vjekoslava Huzjaka, mons. Vlade Košića, mons. Milana Stipića, mons. Mije Gorskog, mons. Ivana Šaška te mons. Josipa Mrzljaka.

Kardinal Bozanić im je progovorio o važnosti njegovanja svećeničkog zajedništva koje se danas nalazi pred izazovima užurbanosti, prezaposlenosti i otuđenosti. Istaknuo je kako je dobro posvjestiti si da su kao vjernici, kao katolici i kao Hrvati zasađeni na prostoru gdje su i prije nas svjedočili neki koji su ostali zlatnim slovima zapisani u povijesti Katoličke crkve i to opće Crkve, sveopće Crkve.

Varaždinski biskup Bože Radoš govorio je o važnosti i značenju apostolskog pisma 'Aperuit illis' kojim je ustanovljena Nedjelja Riječi Božje. Potom je podsjetio svećenike na važnost trajne formacije svećenika za koju je nakon formalne formacije najveća odgovornost upravo na samim svećenicima.

- Isus susreće svoje učenike ne tamo gdje su oni stali u Njegovom poučavanju u dvorani posljednje večere, nego ih susreće na njihovome putu bijega. Riječ Božja u našem svećeničkom i kršćanskom životu uvijek započinje tamo gdje se mi nalazimo. Formacija počinje tamo gdje se mi nalazimo - rekao je biskup Radoš.

Objasnio je još i kako svaki govor, svaki navještaj riječi Božje koja dolazi od Boga ima taj smisao da nas međusobno poveže da nas ugrije i da nas dovede u kuću u kojoj se može sjesti za stol, ispeći kruh.

- Gdje to Isus peče kruh? U njihovoj ugrijanosti, u peći njihovoga života, u njihovoj nutrini koja je sada postala topla. Kasnije će i sami kazati nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem tumačio pisma, dok nam je govorio o sebi - istaknuo je biskup Radoš poželjevši svima okupljenima da provedu lijepo zajedništvo, te da ih riječ Božja, o kojoj će promišljati, uistinu i dotakne.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!