Varaždinska biskupija proslavila sv. Marka Križevčanina, svog zaštitnika

Sveti Marko Križevčanin, zaštitnik Varaždinske biskupije svečano je proslavljen 7. rujna u Varaždinskoj katedrali.

vz-biskupija-marko-krizevcanin.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
08.09.2019 09:11

Svetu misu, u zajedništvu sa kanonicima Stolnog kaptola, Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola te pedesetak svećenika Varaždinske biskupije, predslavio je mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije.

Prije svete Mise svećenici su se okupili na prvom mjesečnom svećeničkom susretu u novoj pastoralnoj godini. Na početku susreta sve ih je srdačno pozdravio mons. Antun Perčić. Bila je to prilika da se svećenici upoznaju s predstojećim događajima i pastoralnim planovima pojedinih biskupijskih ureda i djelatnosti.

Najznačajniji događaj koji očekuje Varaždinsku biskupiju svakako je biskupsko ređenje novoimenovanog biskupa varaždinskog mons. Bože Radoša koje će biti na nedjelju Krista Kralja, 24. studenog 2019. godine.

- Prethodi nam vrijeme pripreme tog velikog događaja, ali i vrijeme primopredaje u kojoj ja osobno predajem novom biskupu sve vas - rekao je mons. Mrzljak dodavši, kako svi žele primiti novoga biskupa otvorena srca, kao onoga kojega nam Crkva šalje po sili i snazi Duha Svetoga i želimo zajedno s njime graditi ovu Crkvu koja nam je povjerena.

U svojoj je propovijedi za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja mons. Mrzljak podsjetio je svećenike varaždinske biskupije i okupljene vjernike kako se danas, 7. rujna 2019. navršilo točno 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina koji je s još dvojicom isusovaca, jednim Poljakom i jednim Mađarem, u Slovačkoj u mjestu Košice, umro mučeničkom smrću jer se nije htio odreći Katoličke Crkve i Pape. Pitajući se što taj povijesni događaj mučeničke smrti ove trojice svećenika govori vjernicima danas biskup Mrzljak je rekao kako njihova mučenička smrt govori o zajedništvu i prepoznavanju zajedničkih vrijednosti.

- Iako različitih nacionalnosti, različitih službi u Crkvi, ovi su svećenici mučeničkom smrću posvjedočili svoju zajedničku vjeru u Isusa Krista. Hrvat, Poljak i Mađar u Slovačkoj, mogli bismo reći ‘Europa u malom’. Što ih je povezivalo? Što povezuje danas Europu? - upitao se mons. Mrzljak.

Mi danas govorimo kako se Europa treba ujediniti, kako treba biti zajedno, ali kada se o tome govori misli se na gospodarstvo, politiku, vojsku, novac. Malo tko govori o tome kako tu Europu stoljećima povezuje Katolička Crkva kako je povezuje vjera koja je ostavila duboke tragove upravo u tim narodima iz kojih nam dolaze mučenici kojih se danas spominjemo, rekao je.

- To je taj zalog koji bi nas trebao povezivati i u današnje vrijeme, a iz toga bi proizlazilo svo drugo povezivanje. Sveti Marko Križevčanin živio je u Hrvatskoj, Rimu, Austriji i Slovačkoj, bio je svjestan svojeg nacionalnog određenja, ali je znao i vjerovao da je njegovo poslanje Crkva koja nema granice jer je Isus stvarao jedan novi narod, Crkvu. I te se Crkve nije mogao odreći ni po cijenu vlastitog života. Vjernici danas prolaze kroz različita iskušenja i izazove u nastojanju da autentično žive i svjedoče svoju vjeru. Danas se pridružujemo molitvi Crkve da nasljedovanjem sv. Marka i mi možemo svjedočiti svoju vjeru tamo gdje smo poslani. Za to nam treba i Božja pomoć, milost i snaga Duha Svetog kao što je trebala i mučenicima koje danas slavimo. Želimo da sve vjernike naše biskupije Marko Križevčanin nadahnjuje svojom čvrstinom vjere da i mi možemo iz te vjere živjeti naš svagdanji život - zaključio je mons. Mrzljak.

Na kraju svete Mise pedesetak članova Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije obnovili su svoja obećanja vjernosti Bogu, Crkvi i domovini.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!