Biskup Bogdan blagoslovio kapelicu na Vojnom poligonu

Biskup Jure Bogdan blagoslovio kapelicu Bl. Ivana Merza na Vojnom poligonu „Eugen Kvaternik" u Slunju.

kapelica.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
09.12.2017 13:36
Na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, održana je svečanost blagoslova kapelice Blaženog Ivana Merza. Taj poligon ima iza sebe bremenitu prošlost: na njemu je 1871. ubijen Eugen Kvaternik, vođa Rakovačke bune, na njemu je JNA godinama uvježbavala agresiju na Republiku Hrvatsku, na njemu su stradali mnogi u tijeku Domovinskoga rata u pokušaju da obiđu svoje kuće u okupiranom kraju. Na tom vježbalištu danas organiziraju vježbe članice NATO-pakta čiji je član i Hrvatska.

Dvanaest godina od blagoslova i polaganja kamena temeljca za kapelicu na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" sagrađena je i dovršena kapelica Blaženog Ivana Merza. Sve radove izveli su pripadnici postrojbi, djelatne vojne osobe i namještenici. U povremenim zahtjevnijim radovima pomagali su pripadnici Središta za borbenu obuku.

Blagoslovu kapelice i euharistijskom slavlju nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović uz predstavnike Grada Slunja i Karlovačke županije, te druge uzvanike i goste. Uz vojnog ordinarija Juru Bogdana u slavlju su sudjelovali križevački vladika Nikola Kekić, dvadesetak vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika.

Svečanost blagoslova novoizgrađene kapelice počela je procesijom od Zapovjedništva Središta za borbenu obuku do crkve Bl. Ivana Merza. Obred blagoslova i misu predvodio je biskup Bogdan. Nakon križa na čelu, vojnici su u procesiji nosili drveni kip zaštitnika vojne kapelanije bl. Ivana Merza. Za njima su išli vojni i policijski kapelani i drugi svećenici s biskupima Bogdanom i Kekićem, potom povorka s predstavnicima državnih, vojnih, lokalnih vlasti i ustanova, vojnici, branitelji i drugi uzvanici.

Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj" pjevala je litanije Svih svetih i animirala liturgijsko pjevanje pod misom. General pukovnik Mate Ostović zapovjednik HKO-va, pred zaključanim vratima novoizgrađene crkve predao je ključ vojnome ordinariju Bogdanu a on ga je predao vojnom kapelanu u Slunju don Milenku Majiću, koji je otključao vrata. Prvi je u crkvu stupio biskup a za njim drugi svećenici i vjernici. Vojni ordinarij potom je blagoslovio kapelicu.

U propovijedi mons. Bogdan osvrnuo se na crkvu građevinu koju je izgradila živa Crkva vjernika. „Vidljiva zgrada crkve građevine, upravo označava živu Crkvu, mistično tijelo Kristovo sastavljeno od vjernika, živog kamenja, živih Božjih hramova. Označava Crkvu Zaručnicu i majku, koja hodočasti ovom zemljom, a također i Crkvu proslavljenu na nebu. Stoga je ispravno da se ova zgrada - građevina, određena isključivo za okupljanje vjernika i slavljenje svetih otajstava, posveti svečanim činom blagoslova kako je to u Crkvi običaj od ranih stoljeća kršćanstva. Činom blagoslova, posvete ona postaje sveto mjesto, Božji hram, pa je stoga s pravom možemo zvati crkvom, kapelom", rekao je biskup. Govoreći o oltaru koji je biskup također blagoslovio rekao je: "Oltar označava Krista, svećenika Novog zavjeta, živi oltar nebeskog hrama. Oltar je također i žrtvenik na kojemu se Krist žrtvovani Jaganjac sam prikazuje i čija se žrtva po rukama svetog anđela, kako molimo u prvoj euharistijskoj molitvi, prenosi Bogu Ocu na nebeski oltar. Oltar je ujedno i blagdanski stol s kojega se vjernicima daje duhovna hrana i piće, kako bi i oni sami - čija su srca duhovni oltari - kako ih nazivaju sveti crkveni oci, mogli Bogu prikazivati žrtvu vlastitog života. Zato se oltaru, na kojem se u svakoj misi uprisutnjuje ona ista žrtva Kristova na Kalvariji, i unutar mise i izvan liturgijskog slavlja, iskazuje posebna počast".

U drugome dijelu homilije biskup je govorio o bl. Ivanu Merzu kojemu je posvećena novoizgrađena kapelica. Bl. Ivan Merz, vjerni sin našega naroda, bio je liturgijska duša. Kako navode njegovi životopisci, misa je bila središte njegova duhovnoga i molitvenog života, ali i srce njegova apostolskog djelovanja. Tu je svaki dan crpio snagu i apostolski žar, rekao je biskup. Potom je naveo nekoliko tekstova bl. Merza o euharistiji: „Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji? Euharistija napunja dušu rasvjetom koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duševno zadovoljstvo, koja smiruje u osjećanju nečega nepoznatog i neizmjernog. Ne zaboravimo na Kristovu neizmjernu ljubav i posvetimo veću pažnju maloj bijeloj Hostijici, koja osamljena na nas čeka u studenim crkvicama".

Biskup Bogdan u završnome dijelu homilije osvrnuo se i na svetkovinu Bezgrešnog začeća: „Danas svoj pogled uzdižemo i našoj nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji čije Bezgrešno začeće slavimo da bude danas uz nas u slavlju ove svete misne žrtve kao što je bila uz križ Isusov na Kalvariji. Blažena Djevica Marija duboko je povezana s Crkvom. Ona koja je od Boga sačuvana od svake mrlje Istočnoga grijeha i ispunjena svakom milošću, kako bi postala dostojnom majkom Božjega Sina, označava početak Crkve, Kristove Zaručnice bez mrlje i bore, koja sjaji od ljepote... Molimo je, njoj osobito dragom molitvom krunice, da bi i nas, ona Bezgrešna, sačuvala od pogibelji grijeha i da bi i nas ona, sva sveta, svojim zagovorom učinila svetima, da budemo uistinu njezini sinovi i kćeri, njezina ljubljena djeca". Svoje razmišljanje zaključio je drevnom molitvom Crkve Bogorodici.

Drugi dio slavlja „Agape" nastavljen je u restoranu Vojnog poligona „Eugen Kvaternik". Svi sudionici imali su prigodu razgledati izložbu fotografija koje prikazuju tijek izgradnje crkve kapelice. Jelo je blagoslovio vojni ordinarij koji je u kratkom govoru poželio '„da ova crkva bude mjesto susreta s Bogom te da njene brave i ključevi ne zahrđaju!'' Nazočnima su se obratili i drugi uzvanici.

Posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul podsjetio je na važnost potvrđivanja neraskidive veze hrvatskih branitelja i Crkve: "Kao dio populacije ponosnih branitelja mogu izreći zahvalnost za svu potporu, za svu utjehu i svu duhovnu skrb koju ste nam u teškim, ali časnim vremenima Domovinskog rata pružali. Vjerujem kako će ova kapelica od danas u svoj svojoj punini, ovdje na vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju, biti mjesto duhovne potpore, snaženja u vjeri", rekao je Kožul i dodao kako je za većinu pripadnika Hrvatske vojske duhovna skrb koju dobivaju od Vojnog ordinarijata izvor dodatne snage, moralnih vrijednosti, čovjekoljublja i domoljublja. „Znam da će se ta neraskidiva nit, čvrsta povezanost nastaviti i da će ova kapelica, rađena ljubavlju, građena srcem, biti još jedan dokaz naše okrenutosti vjeri, koja nam je toliko toga dobroga podarila, usadila i činila nas i čini i boljim vojnicima, ali prije svega boljim ljudima".

General zbora Šundov istaknuo je pak: "Crkvu i vjeru doživljavamo kao dio svog identiteta. Hrvatski vojnik uvijek se oslanja na Crkvu pogotovo u onim najtežim trenucima, a to je bio slučaj i za vrijeme Domovinskog rata kada smo oko vrata nosili krunice". 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije