Biskup Jure Bogdan služio misu za "Pume"

U povodu 25. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade "Puma", u petak 22. prosinca u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, predvodio je svečano misno slavlje.

misa-za-Pume.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
23.12.2017 08:41

U zajedništvu s mons. Bogdanom slavili su, domaćin, varaždinski biskup Josip Mrzljak, domaći župnik Svetih Fabijana i Sebastijana vlč. Josip Đurin, zatim vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije svetoga Jurja mučenika Policijske uprave varaždinske, te ostali svećenici iz Varaždinske biskupije i šire.

Okupljene je najprije pozdravio varaždinski biskup kazavši kako misom želimo ujediniti cijelu brigadu, one koji su danas ovdje, kao i one kojih nema među nama. Upravo je misa trenutak kada se cijela Crkva susreće, mi na Zemlji i oni koji su otišli prije nas. Sjećamo se stoga svih koji su dali svoje živote za našu domovinu, poručio je mons. Josip Mrzljak.

Molimo na osobit način za naše poginule, preminule i nestale branitelje, posebno iz varaždinskih "Puma", napomenuo je vojni biskup. U homiliji vjernicima biskup Jure Bogdan je članovima Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" čestitao 25. obljetnicu od utemeljenja. Podsjetio na početke, ratni vojni put, podvige, junaštvo i žrtvu članova varaždinske brigade. Vi živi sudionici najbolji ste govor i svjedočanstvo ljubavi i žrtve svih članova brigade za obranu naše hrvatske domovine, rekao je biskup.

Podsjetivši na pripravu za Božić, biskup je rekao da su jučer bili najkraći dan i najduža noć u godini. Današnji dan je za nijansu duži od jučerašnjega. Dok razmišljamo o datumu ustanovljenja "Puma", 23. prosinca, u danu kada svjetlo polagano osvaja tamu, promatramo i pronalazimo stanovitu simboliku. Kada ste osnovani, agresorska tama nadvila se nad tek osnovanom samostalnom hrvatskom domovinom.

Osnutak "Puma" i drugih gardijskih brigada, uspostava i konsolidiranje hrvatskih postrojbi za obranu domovine, sve više su osvajale tamu i obećavale svjetlo slobode cijelom jednom narodu. Pobjeda svjetla nad tamom bljesnula je u cijeloj domovini kada su pripadnici 7. gardijske brigade postavili 4. kolovoza 1995. godine hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi - kazao je u propovijedi vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Uz predstavnike vojske i policije, predstavnike civilne lokalne vlasti i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na misi su prisustvovala dvojica ministara; potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!