Započelo 26. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd

Tradicionalno 26. nacionalno hodočašće hrvatske vojske policije i branitelja, u sklopu 60. međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd započelo je 15. svibnja euharistijskim slavljem u crkvi Uzvišenja svetoga Križa u zagrebačkom naselju Siget.

vojno-hodcasce-u-lurd.jpg
Autor
vojni-ordinarijat.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
vojni-ordinarijat.hr
Objavljeno:
 
15.05.2018 16:05

Misno slavlje predslavio je vojni biskup Jure Bogdan. Uz biskupa u koncelebraciji je bio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, koji je i glavni koordinator hodočašća, te dvadesetak vojnih i policijskih kapelana.

Na misi su s 900 hodočasnika nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, zapovjednik hodočašća brigadni general Siniša Jurković (zapovjednik Hrvatske kopnene vojske), zamjenik zapovjednika hodočašća Ivan Merćep (pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije).

Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava sa članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Ministarstava pravosuđa, financija-Carinske uprave, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice i mnogi drugi. Pratnju i duhovnu potporu pružaju vojni i policijski kapelani sa svojim pomoćnicima, Samostalni odjel za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH), članovi Samostalne službe za suradnju u Vojnom ordinarijatu (MUP) i djelatnici Vojnog ordinarijata.

Biskup Bogdan u propovijedi naglasio je smisao i cilj hodočašća koje se odvija u godini 160. obljetnice Lurdskih ukazanja. Prenio je također poruku pape Franje upućenu 30. travnja svim sudionicima 60. međunarodnog vojnog hodočašća i njihovim obiteljima. Hodočašće se odvija pod geslom Pacem in Terris (Mir na zemlji) koje podsjeća na poznatu encikliku pape Ivana XXIII. „U Papinoj poruci izriče se duboka zahvalnost svima koji u svojim operacijama i djelovanju izvršavaju plemenito djelo održavanja 'Mira na Zemlji'. On za sve njih moli i traži zaštitu Djevice Marije" rekao je biskup.

- Zajedno krećemo, iz crkve Svetoga križa u Sigetu na dugi hodočasnički put majci Božjoj u Lurd. Svatko od nas hodočasti u stvarnosti svoga života, s tjeskobama i nadama, sa svojim brigama i tegobama, ali uvijek u vedrini onih koji u nadi, vjeri i ljubavi gledaju prema nebu, ne sami i izolirano, nego zajednički, kao članovi naroda Božjega – Crkve, Kristove Crkve. Idemo k Mariji, idemo na mjesto gdje su se na osobit način susreli nebo i zemlja, na mjesto osobite Božje milosti već punih 160 godina. Želimo na ovome hodočašću, i kroz duljinu puta i težinu osobne žrtve prinesene s ljubavlju, preporučiti Bogu i Gospi sebe, svoje obitelji, svoje bližnje, svoj narod i svoju Domovinu. Molimo i za teške bolesnike i patnike koji su se preporučili u naše molitve, osobito za one koji se osjećaju prazni, beskorisni, bez životnoga smisla - rekao je biskup.

Svoje razmišljanje je nastavio: Ovo hodočašće promatramo i kao osobni hod u vjeri te stoga želimo, kroz sakrament Božjega milosrđa i ljubavi prema čovjeku, u osobnoj sakramentalnoj ispovijedi i pričesti, obnoviti svoje duhovne snage za nastavak svih naših životnih putovanja, za sve ono što jesmo i što želimo biti, za sve ono dobro i plemenito, što je u našem srcu i u našim mislima. Ovo hodočašće u Lurd, upravo u tomu ima svoj temeljni smisao i značenje, svoj glavni cilj i svoju svrhu: da nam u svemu onomu što ćemo na njemu doživjeti i proživjeti, pomogne i potakne nas da što bolje, kao ljudi i kao Kristovi vjernici, odhodočastimo dionicu života i da zatim svi zajedno postignemo sretnu vječnost, u zajedništvo sa svima svetima u nebu.

Pozdrave hodočasnicima uz želju za sretnim povratkom i molitvom za sve one koji ne mogu sudjelovati u hodočašću uputili su generalni vikar don Marko Medo, brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik hodočašća, njegov zamjenik iz policije Ivan Merćep, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i podpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

Misno slavlje pjevanjem je animirala klapa HRM-a 'sv. Juraj'. Na kraju misnog slavlja biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!