[FOTO] Nadbiskup Puljić posvetio prekrasnu novu crkvu bl. Alojzija Stepinca

Župa na Bilom Brigu utemeljena je 1998. godine, a puk se do sada okupljao na misnim slavljima u montažnoj crkvi.

8.jpg
Autor
zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
10.02.2020 11:07

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić posvetio je u subotu novoizgrađenu župnu crkvu i pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru. Riječ je o najviše iščekivanom crkvenom zdanju Nadbiskupije od hrvatske neovisnosti, piše Nadbiskupija.

Misu je suslavilo približno pedeset svećenika, a radost u zajedništvu mjesne Crkve dolaskom je pokazalo tisuće vjernika iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije, izrazivši podršku i čestitku župljanima koji 22 godine svoj sakramentalni život nisu živjeli u posvećenom kamenom sakralnom zdanju. Naime, župa na Bilom Brigu utemeljena je 1998. godine, a puk se do sada okupljao na misnim slavljima u montažnoj crkvi.

Na početku mise mons. Puljić blagoslovio je vodu te je maslinovom granom umočenom u vodu poškropio oltar i prošao cijelom crkvom škropeći njene zidove. Četiri križa na zidovima crkve, po dva sa svake strane, svetim uljem pomazali su župnik Sikirić i don Igor Ikić, nekadašnji župnik Biloga Briga. 

- Posveta crkve i oltara važan je događaj za župu i za nadbiskupiju. Jer u župi se utjelovljuje i rađa Crkva koju je Vatikanski sabor opisao kao 'sjeme Božjega kraljevstva', mesijanski naraštaj koji se hrani 'kruhom koji je s neba sišao'. Isus je htio da njegova Crkva bude zajednica braće i sestara koji su prigrlili vjeru i žive kao jedno srce i jedna duša, kako je Luka opisao prvu zajednicu kršćana. To zajedništvo vjernika ne dolazi samo od sebe. Ono je najprije plod Božjeg blagoslova, a onda i ljudskog nastojanja. I nema ga bez euharistije, koja je izvor zajedništva i spremnosti da nas ona preobrazi kao što je preobrazila učenike iz Emausa - rekao je mons. Puljić u propovijedi.

Naglasivši da je euharistija uistinu čudo posvemašnjeg Božjeg prebivanja među nama, nadbiskup je rekao kako je Isus kao živi Sin Božji prošao zemljom čineći dobro.

- On i danas po euharistiji živi među nama: liječi bolesne, hrani gladne, tješi žalosne i obraća grešnike. I spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, ojačati i blagosloviti, posvetiti, utješiti i pomoći. Njegove su ruke pune nebeskih darova i milosti. Stoga mu dolazi svatko tko ga voli i treba, da mu se izjada i iznese svoje tegobe i probleme, da dobije njegov blagoslov. Ali, i da zahvali za udijeljene milosti i darove koje nam izobilja šalje po svom odabranom miljeniku Alojziju kojem posvećujemo ovu crkvu - kazao je mons. Puljić.

- Hvala vam za sve, što ste imali volje i snage iznijeti to dok smo bili izvan crkve. Nismo imali adekvatan prostor, dolazili ste i u školu. Hvala svima koji ste davali novac kojega smo skupljali da smo mogli urediti unutrašnjost crkve. Hvala za svaku molitvu koju ste izrekli za ovo što vidimo. Moram spomenuti i ljude koji su gorjeli za ovu crkvu i voljeli je, a nisu više s nama. Pokojni Matija, Roza, Tonko, Divna, Jadranka, Antica i svi koji su je čekali, a nisu dočekali. Vjerujem da se u nebu raduju ovoj crkvi i kod Boga vide što se dogodilo. Hvala župnom zboru i ministrantima - rekao je don Mario u zahvali župljanima Biloga Briga.

Troškove gradnje župne crkve u iznosu od 15 milijuna kuna snosi Zadarska nadbiskupija.

 

Fotogalerija
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!