Hrvatski svećenici zaigrali nogomet u humanitarne svrhe za pomoć djevojčici Leonardi

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Posljednjih desetljeća promovirao se u globalni sport, a cifre koje su se počele vrtjeti u tom svijetu postale su enormne. Za mnoge čak i pretjerane.

8.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
A. Stinica
Objavljeno:
 
05.06.2020 18:53

No, da se nogomet, kao i drugi sport, može iskoristiti za nešto plemenito svjedoči događaj u župi sv. Nikole u Crnom pokraj Zadra. Tamo je održana utakmica između Hrvatske nogometne reprezentacije svećenika i Veterana Crno-Ploče-Dračevac zadarski. Kombinacija duhovnog i tjelesnog u doslovnom smislu riječi!

Razlog ovog događaja otkrio je inicijator fra Žarko Relota, župnik sv. Petra u zadarskim Pločama, koji je pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za liječenje 15-godišnje Leonarde Marnika iz Crnog. Ona je prošle godine oboljele od leukemije te se od rujna nalazi u zagrebačkoj bolnici Rebro na intenzivnom liječenju.

Rezultat utakmice bio je manje bitan, premda možemo istaknuti da je bilo pogodaka sa obje strane. Gledatelji su mogli uživati u pravom sportskom nadmetanju, a i iz prve ruke vidjeti kako svećenici iz svih dijelova Hrvatske nisu vješti samo u svom pozivu.

Na kraju utakmice umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas uručio je ček vrijednosti 10 000 kn Leonardinoj sestri Loreni. Iznos su prikupili svećenici iz reprezentacije odvojivši od svoje mjesečne naknade, dok je na igralištu bila postavljena kutija za dobrovoljne priloge gledatelja.

- Nama je cilj susresti se i učiniti nešto dobro. Humanitarno djelovati primarni je cilj reprezentacije svećenika. Nikad nam rezultat nije bio u prvom planu. Organiziramo utakmicu jer je to povod i način da ostvarimo plemenitiji cilj. To je povod da se okupimo i pokažemo kako još uvijek možemo nešto učiniti za čovjeka u Hrvatskoj - rekao je fra Žarko Relota.

Roditelji oboljele Leonarde poslali su pismo zahvale sudionicima humanitarne utakmice, budući da zbog drugih obaveza nisu mogli prisustovati događaju.

- Hvala vam od srca što ste nam u ovim teškim trenucima još jednom pokazali kako nismo sami i zaboravljeni. Sigurni smo da ćemo iz ove borbe izaći kao pobjednici, da će naša Leonarda uskoro bolnički krevet zamijeniti s igralištem i da ćemo opet živjeti normalno. A do tada, hvala svećenicima, mještanima Crnog i Ploče, braniteljskim udrugama, obitelji, rodbini i prijateljima na porukama podrške, na lijepim gestama i pozitivnim emocijama. Zbog ljudi poput vas, lakše prolazimo kroz ovaj teški period života - napisali su Sanja i Auzebio Marinka.

Inače, ove godine Hrvatska nogometna reprezentacija svećenika obilježava 25. obljetnicu djelovanja. No, svečana proslava predviđena za svibanj odgođena je zbog zdravstvene situacije.

- Pokušat ćemo dobiti kolege svećenike iz različitih zemalja Europe da sudjeluju s nama u obilježavanju 25 godina našeg djelovanja. Želimo organizirati turnir u Zagrebu humanitarnog karaktera za sve koji su pogođeni potresom u Zagrebu. To ćemo sigurno učiniti, vjerojatno u rujnu - potvrdio je izbornik reprezentacije vlč. Krešimir Žinić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije