[FOTO]Sv. Šime čuvaj nas od opasnosti rata, moralnog rasula i zagađenosti okoliša

Sv. Šime, ili Šimun Bogoprimac, jedan je od četiri zaštitnika grada Zadra (uz sv. Krševana, sv. Stušiju i sv. Zoila) kojeg vjernici štuju kroz stoljeća.

72430075_2624413364248879_3732406896112435200_n.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
09.10.2019 10:51
 
Vjernici Zadra, u utorak 8. listopada, proslavili su blagdan sv. Šimuna, jednog od četiri zaštitnika grada. U crkvi sv. Šime večernju Svetu Misu predslavio je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, u zajedništvu s brojnim djecezanskim i redovničkim svećenicima. 
 
Nadbiskup Puljić u svojoj propovijedi rekao je kako se na povišenom mjestu iza glavnog oltara u ovoj crkvi vide dva barokna anđela od bronce, kako na rukama nose srebrnu raku s očuvanim zemnim ostacima Sv. Šimuna te kako ona spada među najdragocjenije i najvrijednije izloške naše srednjovjekovne baštine.
 
- Osjećamo se ponosni što su naši očevi stoljećima odano i pobožno častili svetoga Šimu, prisjećajući se njegova svečanoga susreta s Mesijom u hramu. Taj susret kako ga opisuje Luka pokazuje odsjaj ljudske čežnje i hramske svečanosti. Vraća nas u duhu, u božićno i bogojavljensko ozračje, koje su evanđelisti tako lijepo prikazali. No, dok u božićnjem izvješću pratimo pastire i mudrace kako idu pokloniti se novorođenom kralju, u večerašnjem tekstu iz Lukina evanđelja vidimo mladog Mesiju kako pohađa ljude: Ide u susret Šimunu i Ani, revnim ''stanovnicima hrama''.  Njih dvoje u predvečerje i na zalazu svog zemaljskog hoda kliču od radosti i Bogu zahvaljuju na daru života i toga milosnog susreta. On kao ''mlado sunce s visine'' (Lk 1,78), koji je tek na pomolu i na početku svoga mesijanskoga poslanja, širi ruke i blagoslivlja ovo dvoje staraca. U ovom simboličnom događaju u hramu, vidimo ne samo ljepotu liturgijskog čina ''prikazanja u hramu'', već i znakovitost susreta stare i mlade generacije na tom svetom mjestu. Poznato nam je da se već tri desetljeća 1. listopada redovito obilježava kao ''Međunarodni dan starijih osoba''. U tom duhu i Vijeća HBK za život i obitelj kao temu nedavne sjednice posvetilo ''starijim osobama, te posebice poslanju djedova i baka''. Dok razmišljamo o aktualnosti  liturgijskog čina ''prikazanja djeteta Isusa u hramu'', te o poruci toga događaja u kontekstu večerašnjeg slavlje sv. Šime, pitamo se koliko su današnji roditelji svjesni da su njihova djeca Božja svojina i vlasništvo koje im je povjereno kao skupocjeno blago? Trude li se današnji očevi i majke primati život iz Božjih ruku, te moliti i zahvaljivati Bogu za dar svoje djece? Vode li ih da obiđu djedove i bake kako bi razveselili njihove staračke dane?  Idu li skupa sa svojom djecom u hram Gospodnji kako bi tamo s braćom u vjeri molili i pjevali: 'U hram ćemo Gospodnji radosno ići''? – zapitao se nadbiskup Puljić.
 
Istaknuo je kako je mjesec listopad, kad se slavi i blagdan sv. Šime, bogat i bremenit liturgijskim sadržajima. Napomenuo je kako smo dan ranije slavili blagdan Gospe od Krunice, a znamo da su naši branitelji s krunicom u ruci i oko vrata borili se protiv zla, mržnje i uništavanja. Pripomenuo je kako je prošle nedjelje hrvatska vojska i policija hodočastila u naše nacionalno Gospino svetište u Mariju Bistricu u čast Gospe od Ružarija.
 
- Znamo da je Papa Pio V. ustanovio liturgijski blagdan BDM od Ružarija kao uspomenu na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta 7. listopada 1571. godine. Večerašnji pak spomen svetoga Šime podsjeća nas na dan otajstvenog susreta Staroga i Novoga zavjet, kad su se sreli prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa, te povezali Betlehem i Jeruzalem. Naime, dok je u Betlehemu Isus postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, podnijet će muku, umrijeti i uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga kličemo i radosno pjevamo: Pravedniče, sveti Šime, častimo ti sveto ime! Osim ovog otajstvenog događaja, koji nas vodi u Jeruzalem, obilježavamo i dan naše narodne neovisnosti za koju smo zahvalni Božjoj Providnost. U ovom Gospinom mjesecu, a na svetkovinu svetoga Šime, želimo zahvaliti Gospi i svetom Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata kad smo proživljavala pravu Kalvariju. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu. Nakon demokratskih izbora 30. svibnja 1990., konstituiran je višestranački Sabor koji je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti. Zračni napadi na Banske dvore, s nakanom da se ubije Predsjednika Tuđmana i njegove suradnike, ubrzali su donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom, a to se dogodilo 8. listopada 1991. godine, na svetkovinu sv. Šime - naglasio je mons. Puljić.
 
Napomenuo je kako slaveći, blagdan ''svetoga Starca'', ujedno se spominjemo i brojnih događaja iz naše prošlosti te da s vjerom kličemo, pjevamo i molimo za njegov zagovor i pomoć. Nadbiskup je ustvrdio kako je susret s malim Isusom, Šimuna ispunio zanosom i radošću, a Isus ga je obdario mesijanskim darom spasenja i mira. 
 
- Slaveći njegovu nebesku proslavu mi usrdno molimo: Raduj se, blaženi Šimune, zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, uzore svećenika, utjeho i nado starih i bolesnih. Štiti i blagoslovi naše obitelji, očeve i majke da budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi i gorljivi u djelima dobrotvornosti. Neka riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru, kako bi mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji, a u nebu vječno spasenje. Preko Tebe, dragi naš Pokrovitelju, upućujemo staru preporuku i molitvu: Lomi snagu dušmaninu, brani našu Domovinu! Neka Krist, koji je otkupio svijet i čovjeku povjerio zemlju da njome upravlja, blagoslovi sve stanovnike Lijepe naše. Neka blagoslovi posebice one koji vode brigu o njezinom prosperitetu kako bi se u ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Molimo te, naš dragi zaštitniče, čuvaj nas od opasnosti rata, moralnog rasula i zagađenosti okoliša. Obdari odgovorne za opće dobro, kao i sve žitelje naše Domovine duhom istine i ljubavi kako bi ti vjerno služili i međusobno se poštivali i ljubili. Tebi pak zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, utjeho i nado svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta kličemo: Pravedniče, sveti Šimune, slavimo ti sveto ime! Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti! – zaključio je nadbiskup Puljić. 
 
Nakon Svete Mise brojni vjernici imali su priliku priječi iza oltara i dotaknuti škrinju u kojoj se nalazi neraspadnuto svečevo tijelo. 
 
Sv. Šime ili Šimun Bogoprimac, jedan je od četiri zaštitnika grada Zadra (uz sv. Krševana, sv. Stušiju i sv. Zoila) kojeg vjernici štuju kroz stoljeća. Svečeva raka iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime, s neraspadnutim tijelom proroka Šimuna koji je na svojim rukama u jeruzalemskom hramu držao dijete Isusa za njegova prikazanja 40. dan od njegovog rođenja i u njemu prepoznao Mesiju, a otvorena je na samu svetkovinu i kroz osminu od proslave blagdana.

 

 
Fotogalerija
71765767_2624413374248878_3824967817912909824_n
71594948_2624413460915536_7158546782517985280_n
72706305_2624413484248867_4598518988727648256_n

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!