Održano misno slavlje za 27. godišnjicu oslobodilačke akcije ‘Maslenica’

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. u rano ujutro, a njome su oslobođeni zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik i poslije brana Peruča.

19.jpg
Autor
zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
21.01.2020 10:24

Povodom obilježavanja 27. godišnjice oslobodilačke vojno – redarstvene akcije Maslenica, u ponedjeljak 20. siječnja u crkvi sv. Šime u Zadru misno slavlje za domovinu i poginule branitelje predvodio je o. Ivo Topalović, vojni kapelan Zadarske nadbiskupije.

U akciji Maslenica poginulo je 127 branitelja, među njima su svoje živote dali i jedva punoljetni mladići puni ideala te Hrvati iz svih dijelova domovine. Akcija je označila prekretnicu u obrani zemlje, njome su opet bili prometno spojeni i povezani dotada odsječeni sjever i jug Hrvatske, piše Nadbiskupija.

Osim Vukovara s kojim u agresiji na Hrvatsku ništa nije usporedivo, akcija Maslenica je bila najkrvavija bitka Domovinskog rata, najžešća borba ‘prsa u prsa’.

- Molitvom želimo zahvaliti za ljubav koju su branitelji uložili u slobodu naše domovine. Veliki broj njih ostavio je svoje živote, još više je bilo ranjenih, ali njihovom ljubavlju Zadar i Hrvatska osjetili su više slobode. Puno toga se normaliziralo, bilo je manje straha od svakodnevnog bombardiranja. Hrvatska vojska je pokazala svoju snagu, svoju sposobnost i tada se naslućivalo konačno oslobođenje - rekao je o. Topalović.

Istaknuo je da smo kao kršćani pozvani moliti za dobro domovine, za Božji blagoslov narodu i ljudima koji zemljom upravljaju kao i za branitelje preminule u miru i za pokojne branitelje koji su u slobodu Hrvatske, nasljedujući raspetog Gospodina, ugradili najviše što su mogli i imali - svoje živote.

- Hvala braniteljima koji su nam darovali lijepi dar - oni su nam darovali domovinu. Hvala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je mudro vodio domovinu u tom vremenu. Hvala generalima koji su svoje znanje prenijeli na mlade koji će teret oslobođenja iznijeti na svojim leđima. Hvala svima koji su disali za Hrvatsku i dio sebe njoj darovali - poručio je o. Topalović.

Na misi su sudjelovali pripadnici vojnih postrojbi HV-a i povijesnih postrojbi sa stijegovima, Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević, generali, roditelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga, predstavnici lokalnih vlasti te učenici iz zadarskih škola. Pjevanje je predvodila Klapa HRM-a Sveti Juraj.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!