Proslavljen blagdan bl. Jakova Zadranina

Život bl. Jakova predstavio je fra Nikica Devčić, župni vikar župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru.

2.jpg
Autor
zadarskanadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
28.04.2020 13:47

Blagdan blaženog Jakova Zadranina proslavljen je jučer Misnim slavljima bez naroda u crkvi sv. Frane u Zadru, gdje je bl. Jakov djelovao, kao i u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Zadru gdje djeluju franjevci te Provincije, piše Nadbiskupija.

Blaženi Jakov rodio se 1400. godine u Zadru, a umro je 90 godina kasnije u talijanskom gradiću Bitetto gdje je djelovao i umro. U samostanskoj crkvi u Bitettu nalazi se njegovo neraspadnuto tijelo.

Papa Klement XI. odobrio je štovanje bl. Jakova 1700. g. za cijeli Franjevački red. Papa Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji te Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskog jezičnog područja donose tekstove za liturgijsko štovanje bl. Jakova.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. potpisao je 19. prosinca 2009. g. Dekret o junačkom stupnju kršćanskih kreposti bl. Jakova Zadranina. U iščekivanju njegovog proglašenja svetim, predstoji još utvrditi čudo izmoljeno po Jakovljevom zagovoru.

Život bl. Jakova predstavio je fra Nikica Devčić, župni vikar župe Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru.

- Jakov je s 20 godina stupio u Franjevački red u samostanu sv. Frane u Zadru kao brat pomoćnik. Nije bio svećenik, nego redovnik. Kad je kustos, zamjenik provincijala, 1438. g. pošao na generalni kapitul Reda u Italiju, Jakov ga je pratio. Nakon kapitula ostao je u Franjevačkoj provinciji sv. Nikole biskupa u Bariju, glavnom gradu Apulije. Djelovao je u apulijskim samostanima  Cassano delle Murge, Conversano, Bari. Taj redovnik žarke molitve, izuzetno marljiv u svakodnevnim poslovima, bio je kuhar u samostanskoj kuhinji, vrtlar, vratar, sakristan i sakupljač milostinje - rekao je fra Nikica, opisujući i duhovnost bl. Jakova.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!