Proslavljena sveta Stošija

Dan uoči svetkovine dodijeljeno 35 Priznanja svete Stošije.

82.jpg
Autor
zadarskanadbiskupija.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
16.01.2020 12:38

Na svetkovinu svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano središnje dnevno slavlje jučer je u katedrali svete Stošije u Zadru predslavio je nadbiskup riječki Ivan Devčić.

Nadbiskup Devčić podsjetio je da je Stošija bila prisiljena udati se za rimskog patricija. Nije se htjela odreći svoga djevičanstva pa ju je muž mučio glađu i zatvorio u kućnu tamnicu.

- U teškim trenucima podrška joj je bio budući mučenik i svetac Krizogon – Krševan. Nakon muževe smrti, razdijelila je svoje imanje siromasima, posvetila se skrbi za progonjene kršćane među kojima je bio i Krševan, njen dobrotvor dok je bila utamničena. Kad je Krševan zbog vjere bio uhićen i osuđen na smrt, Stošija ga je sa skupinom njegovih prijatelja pratila sve do Akvileje gdje je bio mučen. Dospjela je u Sirmij, današnju Srijemsku Mitrovicu gdje je zbog vjere i pomaganja zatočenim kršćanima i sama bila zatočena i na Božić 304. g. spaljena na lomači - rekao je mons. Devčić.

Potaknuo je na razmišljanje koliko stvarno vjerujemo da nam sveti zaštitnici mogu pomoći, tj. koliko je naše štovanje izraz vjere u njihovu pomoć i zaštitu, a koliko samo tradicija ili običaj.

U tom kontekstu spomenuo je i slavljenje svetih vremena poput adventskog i korizmenog vremena.

- Došašće se u naše vrijeme slavi na ulicama i trgovima na način da se Onoga koji nam dolazi i za čiji bismo se doček trebali intenzivno duhovno spremati, jedva sjetimo, a kamoli da se brinemo kako bismo ga što doličnije dočekali. Ako je došašće takvo, teško da Božić može biti drukčiji. Slično se događa i sa življenjem korizmenog vremena, kada se i kršćani s onima koji se takvima ne priznaju, odaju maškaranom ludilu, umjesto da prakticiraju pokoru i duhovnu sabranost. Nakon tako proživljene korizme i Uskrs mnogi kršćani slave kao svaki drugi svjetovni blagdan - rekao je nadbiskup.

Dan uoči svetkovine, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić uručio je Priznanje svete Stošije 35 zaslužnih pojedinaca i zajednica, angažiranih i zaslužnih vjernika iz Zadarske nadbiskupije u raznim područjima djelovanja u župi i društvu, piše Zadarska nadbiskupija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije