Razgovor s nadbiskupom Puljićem: Trideset godina biskupskog ređenja

U opširnom razgovoru za IKA i Hrvatski katolički radio, nadbiskup Puljić govorio je o svom biskupstvu.

8.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
laudato.hr
Objavljeno:
 
15.01.2020 15:57
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije spomenuo se jučer 30. godišnjice svoga biskupskog ređenja. Na dan 14. siječnja 1990. godine u Dubrovniku ga je za dubrovačkog biskupa zaredio kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.
 
U opširnom razgovoru za IKA i Hrvatski katolički radio, nadbiskup Puljić prisjetio se okolnosti svoga imenovanja.

- To je bio događaj za Dubrovnik koji je bio na prekretnici. Već u siječnju se osjećalo ozračje promjena, u narodu se osjećala želja i nada da se primičemo nečemu čemu ćemo se radovati. To je promjena sustava, komunizam slabi, demokratsko ozračje se približava. U tom ozračju preuzeo sam dužnost biskupa i Dubrovnik sam doživio u pravom slobodarskom duhu - kazao je mons. Puljić.

Glavnu ulogu kod imenovanja biskupa uvijek ima apostolski nuncij. U ovom slučaju to je bio mons. Gabriel Montalvo. On je tu odluku priopćio kandidatu koji ju je u slobodi trebao prihvatiti ili odbiti, makar bila odluka Svetog Oca
 

- Bio sam iz Sarajeva pozvan doći kod nuncija u Beograd. Nisam ni slutio o čemu će biti razgovor. Pretpostavljao sam da će biti nešto iz Sarajeva, jer tamo je u to vrijeme bilo nekih poteškoća oko Radosne vijesti. Pretpostavio sam da se nuncij možda htio malo posavjetovati. Kad sam došao, nakon desetak minuta razgovora, nuncij mi je rekao: 'Dubrovački biskup je u zdravstvenim poteškoćama. Tražili smo nasljednika. Ja sam zadužen da Vas upitam hoćete li to prihvatiti' - prisjetio se nadbiskup Puljić.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!