'Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji - faza II.'

Projektom u vrijednosnom iznosu od pet milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz svoje razne programe Caritas će pomoći više od dvije tisuće osoba, odnosno više od petsto obitelji tijekom godine dana.

zd-nadbiskupija.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
Dino Stanin/PIXSELL
Objavljeno:
 
18.09.2018 18:46

Projekt Caritasa Zadarske nadbiskupije "Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza II.# predstavili su na konferenciji za medije u Zadarskom caritasu Danijela Stipanić Graf, voditeljica tog projekta, Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Zadarskog caritasa i don Ivica Jurišić, ravnatelj Zadarskog caritasa.

Projektom u vrijednosnom iznosu od pet milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz svoje razne programe Caritas će pomoći više od dvije tisuće osoba, odnosno više od petsto obitelji tijekom godine dana. Tri i pol milijuna kuna odnosi se na opskrbu hranom, milijun i pol kuna na raznu materijalnu pomoć (kuhinjska oprema, tekstil za domaćinstvo, higijenske potrepštine) a 77 000 kn na tehničku pomoć. Prioritet u primanju pomoći imaju oni koji nisu obuhvaćeni primanjem iz sustava socijalne pomoći u državi.

Taj je projekt Zadarskog caritasa jedan od 19 odobrenih projekata u Hrvatskoj financiran iz Europskog fonda za socijalnu pomoć. Predstavlja ogledni i najuspješniji primjer u primjeni tog programa koji financira Fond europske pomoći za najpotrebitije.

- U projekt su uključene obitelji i pojedinci koji nisu obuhvaćeni sustavom socijalne skrbi, jer oni koji su obuhvaćeni tim sustavom imaju pogodnosti i participacije od lokalne zajednice. Mi pomažemo ljudima koji ne mogu ući u taj sustav a trude se prehraniti svoje obitelji. Ciljane skupine koje će primiti pomoć su samci i obitelji koje žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške svoje obitelji, zaposleni koji primaju plaću a nije dovoljna za uzdržavanje obitelji i zaposleni koji ne primaju plaću. Sve više umirovljenika nema podršku svoje djece jer mnogima djeca žive u problemu kao i roditelji, često prisiljeni pokrivati svoje troškove i kopajući po kontejnerima - rekla je Mirjana Tadić.

Caritas u svom djelovanju ima i prenoćište za beskućnike, pomoć i njegu u kući, pomoć u školovanju djece plaćanjem učeničkih i studentskih domova, mjesečnom participacijom i novčanom pomoći. Sredstvima iz projekta će se osigurati paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u caritasovoj Socijalnoj samoposluzi sv. Frane. Jednom mjesečno 1350 osoba, odnosno 270 obitelji prima pakete s hranom u toj samoposluzi, pomoć se dijeli u samoposluzi svakog četvrtka. Svakodnevno caritasova Pučka kuhinja Sv. Vinko Paulski u Zadru priprema obroke za 300 osoba, a Pučka kuhinja Sv. Ante u Benkovcu sto obroka, uz dodatnu dostavu obroka nemoćnima i nepokretnima u njihove stanove. Oni su osobito zahvalni za tu dostavu, čime im boravak u kući biva lagodniji od smještaja u domu. Caritas nabavlja i lijekove umirovljenicima, pomaže trudnice i rodilje, one koje ne doje i kupovinom dječjeg mlijeka. Tadić je istaknula da su osobito tražene školske knjige i pribor, jer oni koji nisu u sustavu socijalne skrbi ne mogu ostvariti participacije koje daje lokalna zajednica. Caritas plaća i marende za školarce, osnovni namještaj, kućanske potrepštine, ogrjev te mjesečno sufinancira podstanarstvo i režije.

Tim projektom školske torbe, pribor i knjige dobilo je 85 djece, pakete pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema 110 obitelji, kuhinjsku opremu i tekstil za domaćinstvo 120 obitelji, higijenske proizvode 120 obitelji pet puta u godinu dana. Sportska oprema uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture. Dijelom sredstava za tehničku pomoć kupit će se profesionalna kuhinjska oprema za unaprijeđenje uvjeta u zadarskoj Pučkoj kuhinji. Taj je projekt omogućio pomoć i za 150 obitelji iz Kistanja koje svaki mjesec dobivaju hranu, a 55 kistanjske djece dobilo je školske knjige i torbe.

Podjelom navedene pomoći rješavaju se posljedice, no treba pokušati djelovati i na uzroke siromaštva. Zato su angažirane dvije socijalne radnice i financijska savjetnica koja će sa svakim korisnikom koji prima pomoć pokušati djelovati u rješavanju njihovih problema na grupnim i individualnim susretima. Projekt stavlja naglasak na obrazovanje, značajan dio se odnosi na školske potrebe, pa će u sklopu projekta pedagog u radu s djecom naglasiti ulogu obrazovanja u borbi protiv siromaštva te će se izdati i prigodna brošura.

Provedba druge faze tog projekta, koji je za razliku od prve faze povećan za dodatnih milijun i pol kuna, veliko je priznanje Zadarskom caritasu. Odnos zadarskog caritasa prema potrebnima primjer je kako treba ostvarivati taj program, poručili su u Bruxlessu.

- Zadarski caritas o provedbi projekta šalje tromjesečna izvješća u EU, svaka lipa mora biti opravdana računima i ugovorima, stroge su kontrole. Bili smo prepoznati s tim projektom i bili smo pozvani predstaviti ga u sjedištu Europske unije. Od 13 projekata u prvoj fazi, naš projekt je prepoznat kao primjer dobre prakse i predstavila sam ga u Bruxlessu 1. ožujka ove godine, u pratnji ravnatelja Jurišića - zaključila je Stipanić Graf.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije