Svečana Večernja uoči svetkovine sv. Stošije

Nadbiskup je poželio da hrvatski narod u sadašnjem vremenu ne napušta svoja ognjišta i svetišta.

45795.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
15.01.2018 12:56

U nedjelju 14. siječnja, uoči svetkovine sv. Stošije, u zadarskoj katedrali,  nadbiskup Želimir Puljić, predslavio je svečano Misno slavlja sa Svečanom Večernjom. U propovijedi je poručio kako možemo biti ponosni smo što je sv. Stošija, tako uzorna žena, izabrana za nebesku zaštitnicu. 

- Zahvalni smo i našim precima što su je voljeli, štovali je i na mlađe generacije prenosili odanost sv. Stošiji, prije dvanaest stoljeća. Zadar i Zadarska nadbiskupija našli su u njoj izvrstan primjer života, ures Grada Zadra i Nadbiskupije. Zato joj kličemo 'Popjevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani častite' – rekao je.

Koliko je Stošija svojim moćnim zagovorom pratila život Zadrana, potvrđuje i činjenica da je zadarska katedrala prvotno bila posvećena apostolskom prvaku sv. Petru; ali od 9. st., kako je biskup Donat donio moći sv. Stošije u Zadar kao dar za posredovanje mira između Istoka i Zapada, zadarska prvostolnica nosi ime te ranokršćanske mučenice podrijetlom Rimljanke, mučeništvom Srijemkinje, a štovanjem Zadranke. 

- Dok su sv. Stošiju na Božić 304. g. u Srijemskoj Mitrovici, za vrijeme progona kršćana od strane cara Dioklecijana spaljivali na lomači, vjeru je svjedočila i pjevala. Zato se zove Uskrsnica - Anastazija. Ničeg se nije bojala. Kad se opredijelila za Isusa, ni u smrti je nisu mogli razdvojiti od Krista. U jeku žestokih progona kršćana činila je djela ljubavi, tješila je i hrabrila klonule i nemoćne. Kad joj je prefekt Lirika Probo prigovorio zašto to čini, zašto ispovijeda vjeru u Krista kad su oni to zabranili, zašto pomaže utamničenim kršćanima. Na ta je pitanja jasno odgovorila: 'Da, bez straha sam to činila, pomagala kršćanima, pazila ih kao zjenicu oka svoga. Hrabrila sam ih, tješila u nevoljama i noge im cjelivala, kako umorni i iscrpljeni ne bi klonuli - podsjetio je mons. Puljić na Stošijine riječi, predane Crkvi kao zapis njenog svjedočanstva. 

Nadbiskup Puljić podsjetio je da se na svetkovinu sv. Stošije slavi i dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

- Uz taj dan prisjećamo se i ratnih dana tjeskobe koju smo proživljavali. Jedina nada nam je bila krunica koju su branitelji nosili, sklopljene ruka i povjerenje u Boga. Ali nismo gubili nadu. Imali smo povjerenje u Boga koji vodi povijest naroda i pojedinaca. Nakon svega što smo proživjeli, sada bi trebali gledati drugim očima. Da se sad ne izgubimo. Da nam se sada pamet ne pomuti. Nego istim povjerenjem, zahvalni Bogu što ga možemo slaviti, gledati drugim očima na narodnu i svjetsku povijest koja se odvija – naglasio je.

Nadbiskup je poželio da hrvatski narod u sadašnjem vremenu ne napušta svoja ognjišta i svetišta. 

- Koliko god bili slabi, Bog nas osposobljava sakramentom krštenja i drugim sakramentima, da činimo silna djela. Ne samo osposobljava, nego nas i poziva, potiče i želi da budemo činitelji dobra, da nam ne dojadi činiti dobro. Da se ne umorimo, da budemo svjedoci njegove dobrote u narodu i obitelji. Bog je dao čovjeku u njegovoj neznatnosti da čini silne stvari i pobjeđuje sebe, zlo i neprijatelja. To se osobito očitovalo u životu sv. Stošije - istaknuo je mons. Puljić. 

Na kraju svečanog liturgijskog slavlja, nadbiskup Puljić je zaslužnim pojedincima i institucijama uručio Priznanje sv. Stošije za njihov doprinos u životu župe, javnom i kulturnom djelovanju od općeg dobra. 

- Time svi zajedno na simboličan način zahvaljujemo Bogu kako i u ovo vrijeme zavodljivog poganskog mentaliteta djeluje duh sv. Stošije. Među nama ima divnih, odvažnih pojedinaca, vjernika i institucija koji se ne srame svog uvjerenja pa hrabro svjedoče ono u što vjeruju. Uz to, poput sv. Stošije, pomažu, služe potrebnima, bodre klonule i brane ugrožene. Taj duh sebedarja osobito smo osjetili u teškim danima stradanja u Domovinskom ratu - rekao je nadbiskup Puljić, u zahvalnosti Bogu što duh sv. Stošije i danas živi. 

Priznanje sv. Stošije dobili su: za svjedočanstvo vjere u službi župne zajednice i potreba Crkve, kao sakristani i osobe koje vode brigu o liturgijskom ruhu i posuđu, pjevači i predmolitelji, osobe koje čiste i uređuju crkvu: Milan Jurić, župa Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Biograd – Kosa; Mira Kapović rođ. Vučetić i Luzarka Čepić, župa sv. Jurja, Vir; Katica Kustić ud. Ivana, Bezgrešno začeće BDM, Barbat; Darija Santini, Uznesenje BDM, Belafuža, Zadar; Silvija Bukulin, katedralna župa sv. Stošije, Zadar; s. Jozefina Bagarić, Bezgrešno začeće BDM, Puntamika, Zadar i Mafalda Vukoša, Sv. Nikola, Crno; članovi Društva Srca Isusova i Marijina za aktivnosti u župi Rođenja BDM, Benkovac. 

Marica Deur za odanu zauzetost u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević Zadar u kuhinji, dr. med. Marko Prenđa za osobitu zauzetost oko zdravstvene skrbi sjemeništaraca. Rade Šimičević, ravnatelj zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, voditelj Županijskog stručnog vijeća ravnatelja Srednjih škola u Zadarskoj županiji, za osobiti angažman na području odgoja i obrazovanja. Mo. Ivo Nižić i zbor Condura Croatica Zadar kojeg mo. Nožić vodi, za doprinos u području vjere i kulture, liturgijske glazbe i bogato glazbeno stvaralaštvo i djelovanje. Oratorij 'Svit za Spasom vapije' autora mo. Nižića izveden je nedavno u zadarskoj katedrali u sklopu manifestacije 'Krševanovi dani kršćanske kulture'. Dr. Stipan Kujundžić Šuntić, slikar, za izložbenu darovnicu 'Portreti zadarskih nadbiskupa i svetaca zaštitnika Zadra', izloženu također u sklopu te manifestacije u Gradskoj loži u Zadru, a potom je dr. Kujundžić daruje u trajno vlasništvo Zadarske nadbiskupije. 

Za hrabrost i angažman u izloženosti prirodnim nevoljama, požarima i poplavama, za visoki stupanj spremnosti u obrani ugroženih ljudi i imovine ugrožene požarima na kopnu, priobalju i otocima: Protupožarna eskadrila (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika, uime koje su Priznanje primili bojnici Tomislav Vacenovski i Darko Kučej te Javna vatrogasna postrojba Zadar, uime koje je Priznanje sv. Stošije primio njen zapovjednik Željko Šoša, za učinkovito gašenje požara diljem Hrvatske i pomoć kod velikih poplava koje su u jesen 2017. g. bile zahvatile zadarsko područje. 

Bojnik Vacenovski rekao je da je čast primiti Priznanje zaštitnice Grada Zadra. 

- Ono je zahvala svim pilotima i tehničkom osoblju za sve što čine u obrani od požara. Obranili smo Zadarsku županiju i cijelu Hrvatsku od požara u sezoni koja je ocijenjena sezonom najintenzivnijeg djelovanja zračnih protupožarnih snaga. U Zadarskoj županiji sudjelovali smo u gašenju oko 100 požara u 2017. g., a posebno se ističu požari u okolici Zadra i Benkovca 21. kolovoza 2017. g. Toga dana zračne snage gasile su više požara koji su se na pojedinim lokacijama spojili u jednu vatrenu frontu. No, uspjeli smo sve požare staviti pod nadzor, a samo toga dana izbačeno je oko tisuću vodenih bombi. To je bio i najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu. Također, na požarima kod Zadra i Benkovca proveli smo oko 90 sati naleta na požarištima, što je najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu u cijeloj protupožarnoj sezoni - rekao je bojnik Vacenovski, u zahvalnosti što je i Zadarska nadbiskupija uz proslavu svoje zaštitnice sv. Stošije, koja je u vatri osuđena gorjela zbog vjernosti Kristu, prepoznala njihovo vrijedno djelovanje. 

U misi su koncelebrirali vojni biskup Jure Bogdan, kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije i drugi svećenici, među ostalima i Josip Knežević, rektor i Marko Mikić, vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, kao izaslanici vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića. Na kraju slavlja, biskupi i svećenici su otišli u pokrajnu lađu sv. Stošije pred svetičin sarkofag u kojem počivaju njene moći, kojeg je nadbiskup Puljić pokadio, uputivši molitvu za potrebe cijelog hrvatskog naroda, njegovu sadašnjost i budućnost.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!