Svečano otvorena i blagoslovljena knjižara Kršćanske sadašnjosti u Zadru

Nova knjižara izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost svečano je otvorena 14. lipnja u središtu grada na poluotoku u Zadru, na adresi Poljana Natka Nodila, 7.

IG.jpg
Autor
Ines Grbić/Laudato/M.B.
Fotograf
Ines Grbić
Objavljeno:
 
15.06.2019 20:22

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je prostor knjižare, djelatnike i sve koji će tu dolaziti poslužiti se knjigom kako bi dodatno upoznali Krista, jedinog Spasitelja čovjeka, kako je rekao mons. Puljić.

Dr. Stjepan Brebrić, glavni urednik KS-a, rekao je da je mons. Puljić višestruko značajan za Kršćansku sadašnjost.

- Nadbiskup Puljić je čovjek znanja, kulture, umjetnosti, prava, razumijevanja crkveno - društvenih odnosa, svega čemu Kršćanska sadašnjost, osobito u zadnje vrijeme, kroz svoja izdanja posvećuje veliku pažnju. U tom smislu nam je vrlo aktualan i značajan, kako tijekom razvoja KS-a svojim intelektualnim i duhovnim doprinosom, tako i nastojanjem u smislu poticanja sve relevantnijih naslova u spomenutim područjima. Značajan je i kao domaćin, kao pastir drevne Zadarske nadbiskupije koju se može smatrati kolijevkom kršćanstva u Hrvata i kolijevkom naše domaće znanosti i hrvatske kulture. I to je važan segment kojem se posvetila Kršćanska sadašnjost tijekom povijesti i danas, gdje nastojimo jednako zadirati u tijelo vjere i u tijelo kulture, na specifičan način kroz naša izdanja - rekao je dr. Brebrić.

Podsjetio je da je mons. Puljić bio dugogodišnji predsjednik i član mnogih tijela HBK, a sada je predsjednik HBK u drugom mandatu.

- U ovo vrijeme, za KS najvažnija je, osobito u Crkvi, međuinstitucionalna suradnja, a tu je za KS na prvom mjestu HBK. Zahvaljujem mons. Puljiću na blagoslovu i na suradnji s HBK dok je na njenom čelu. To što je unatoč obvezama došao blagosloviti knjižaru, pokazuje da je prepoznao plemenitost naše želje da budemo prisutni u Zadarskoj nadbiskupiji, da budemo blizu svećenicima i vjernicima zadarskog kraja da mogu nabaviti pastoralna, liturgijska izdanja KS-a, a vjernici intelektualci sva ostala izdanja - rekao je dr. Brebrić.

Kazao je kako su iznimno počašćeni što su došli u Zadar.

- Osjetili smo se prihvaćenima i nadamo se da će tako biti i kroz posao približavanja knjige općoj javnosti - kazao je.

U kontekstu ponude svetih knjiga KS-a, razmišljanju o nazočnosti Biblije, Riječi Božje, pisanih tekstova među nama, nadbiskup Puljić je rekao da je tekst o Božjem govoru kroz stoljeća, kao Ivanovo evanđelje o Riječi koja se utjelovila, ima svoje trajno značenje.

- Osobito u prigodama kada se blagoslivlja prostor koji je namijenjen širenju Božje riječi putem knjige i drugih modernih načina komuniciranja. Jer tekstovi Svetog Pisma koji su Božjim duhom nadahnuti, kako je zabilježio apostol Pavao svom dragom učeniku Timoteju, korisni su za naše poučavanje, popravljanje i odgajanje - kazao je.

Nadbiskup je citirao Benedikta XVI. i rekao da je Biblija veliki kodeks sveopće kulture u kojem su umjetnici upisivali abecedu povijesti, a glazbenici oko svetih tekstova ispleli potku divne harmonije.

- Stoga nas Crkva poziva da upoznamo i čuvamo to kulturno blago i baštinu koju smo primili, a pisac Knjige Otkrivenja slikovito potiče: 'Uzmi otvorenu knjigu i progutaj je'. Neka nam otvorenje knjižare KS-a bude poticaj približavati se svakim danom sve više stolu Božje riječi, kako bismo se hranili i svakom riječju što proizlazi iz usta Gospodnjih. Jer Njegove su riječi 'slađe od meda samotoka i svjetlo našoj stazi', kaže Ponovljeni zakon. Potrebno je čitati knjige srcem i dušom djeteta koje prelistava i čita Očevo pismo i pamti Njegove riječi i poticaje. Naš zemljak sv. Jeronim, zaljubljenik Biblije, govorio je kako 'ne poznavati Sveto Pismo znači ne poznavati Krista'. Neka nam i ova knjižara pomaže upoznati i sve više voljeti Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka - zaključio je nadbiskup Puljić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!