U Zadru započela s radom Katolička osnovna škola "Ivo Mašina"

Katolička osnovna škola "Ivo Mašina", koju je utemeljila Zadarska nadbiskupija, kreće s radom od ove školske godine 2018./2019. Osnovna škola za početak upisivat će učenike prvog razreda, a učionica im je smještena u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru.

ivo-masina-skola.jpg
Autor
IKA.hr/Laudato/L.R.
Fotograf
I. Grbić
Objavljeno:
 
03.09.2018 14:44

Od ove školske godine 2018./2019. u Zadru kreće s radom Katolička osnovna škola "Ivo Mašina". Osnovna škola za početak upisivat će učenike prvog razreda, a učionica im je smještena u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa "Zmajević" u Zadru. 'Već dugi niz godina naš nadbiskup Želimir Puljić razmišlja o otvaranju tako važne institucije kako bi zapravo kompletirali taj odgojno-obrazovni sustav Katoličke crkve u našoj nadbiskupiji. Uz našu Klasičnu gimnaziju, Teološko-katehetski odjel na našem Sveučilištu u Zadru i tri katolička vrtića napokon smo dobili prvu Katoličku osnovnu školu sa sjedištem u Zadru. Ove godine škola je upisala devetero učenika, a počinje s radom normalno kao sve druge škole.', istaknuo je privremeni ravnatelj osnovne škole don Roland Jelić u izjavi za Hrvatski katolički radio.

Ravnatelj škole don Jelić najavio je da će se iduće godine broj učenika u razredima povećati. Ime Ivo Mašina izabrano je jer je on bio mladi intelektualac koji zbog domoljublja nije uspio završiti niti jedan studij. Komunističke vlasti mu nisu to dopustile, a kada je imao priliku pobjeći u inozemstvo njegov vodič slomio je nogu, te je Ivo odlučio ne pobjeći već pomoći subratu u nevolji. Odveo ga je u bolnicu, tim činom biva uhićen, završava u zatvoru Stara Gradiška gdje je naknadno zbog posljedica mučenja i preminuo. 'Time smo htjeli istaknuti tešku i nepravednu sudbinu jednog mladog čovjeka', rekao je don Roland Jelić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije