Župljani dočekali blagoslov dugo željene crkve u Kustićima

Crkvu sv. Ivana Krstitelja u predjelu Kustići u župi Bezgrešnog začeća BDM u Barbatu na otoku Pagu, blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja u srijedu 24. lipnja.

2.jpg
Autor
Ines Grbić/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zadarskanadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
26.06.2020 14:49

Kako piše Nadbiskupija, ta je crkvica, s panoramskim pogledom na morsku pučinu, bila dugo željena među 120 žitelja Kustića koji su liturgiju slavili i sakramente primali u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u susjednom zaseoku Zubovići koji također pripadaju župi Barbat. Iznos troškova gradnje crkvice od približno dva milijuna kuna gotovo u cijelosti podmirio je Grad Novalja, uz priloge mještana Kustića i dobročinitelja. Župa Barbat čiji je župnik don Stipe Mustapić podmirila je nabavu crkvenog inventara.

Nadbiskup Puljić zahvalio je donatorima toga plemenitog djela, gradskoj upravi iz Novalje na čelu s gradonačelnikom Antom Dabom i svima koji su se uključili te je pohvalio sudionike koji su iznijeli taj projekt. Izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Barbat kojeg nastanjuje oko 750 župljana župa, a nalazi se na kraju sjevernog dijela Zadarske nadbiskupije, u čijoj blizini započinje Krčka biskupija.

- Novalja i susjedni Kolan pozitivno vode brigu o mjestima koji pripadaju Novalji. Želim pohvaliti obje te društvene zajednice, zahvaliti za njihovu svijest i odgovornost za sakralne objekte, za sve što su nam naši očevi namrijeli. Naša je dužnost da vodimo brigu o tome, da to prenesemo budućim generacijama, da se imaju gdje okupljati i Boga slaviti. Izričem pohvalu gradonačelniku Novalje Anti Dabi i načelniku Kolana Marinu Pernjaku. Neka Bog blagoslovi sve koji im pomažu u zajedničkoj brizi o našim zajedničkim projektima - rekao je mons. Puljić na susretu i druženju s Barbaćanima nakon mise.

U Kustićima je duga tradicija čašćenja sv. Ivana Krstitelja, a to se vidi po tome što se u gotovo svakoj obitelji netko zove Ivan. Večer prije blagdana njegovog Rođenja, na Ivanju, tradicionalno se u Kustićima pali vatra, veliki oganj. U jutro blagdana običaj je da se Kustićani umiju u travi koja je ostala nakon izgaranja, simbol želje da njihovi grijesi izgore i duše budu isprane od grijeha.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!