Biskup Ćurić: Pogledom unatrag krenimo prema naprijed

Na samom početku istaknuo je da treba s pogledom unatrag ići prema naprijed.

9.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Tiskovni ured HBK
Objavljeno:
 
05.03.2020 17:20

Deveti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike održan je 3. i 4. ožujka u Zagrebu pod temom 'Katekumenat - nadahnuće za katehezu i evangelizaciju odraslih'. Tom prigodom predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kler biskup Ivan Ćurić pripremio je sintezu cijelog skupa.

Na samom početku istaknuo je da treba s pogledom unatrag ići prema naprijed. Riječ je o pogledu na sliku katekumenata drevne Crkve gdje je to bio proces oblikovanja identiteta kršćanina u vjeri Crkve. 

- Tako, dok se jedan pripremao za susret s otajstvima vjere, zajednica već krštenih iznutra je, duhovno, mogla iskusiti svoje 'drugo obraćenje'. Priprema na ispunjeni život jednoga, čitavu je zajednicu učvršćivala u postojanoj vjeri - kazao je Ćurić.

Potom je podsjetio na govor profesora don Ivana Bodrožića koji je rekao da katekumenat kao model odgoja u vjeri nije samo ustrojen s ciljem poučavanja i odgoja za vjeru, nego je katekumenat proizlazio iz ozbiljnosti same vjere. 

Biskup Ćurić zapitao se smijemo li stati na pola puta. Shvaćajući da su se vremena promijenila pa se danas sakramenti kršćanske inicijacije podjeljuju za vrijeme djetinjstva i mladosti, primjećuje da odrasli nerijetko ne znaju što bi s vjerom koju su baštinili iz djetinjstva.

- Upravo je kateheza namijenjena odraslima, kako veli sv. papa Ivan Pavao II., glavni oblik kateheze, jer se ona obraća osobama, koje imaju najveću odgovornost i sposobnost živjeti kršćansku poruku u potpuno razvijenom oblik. Zbog toga što to ne čine, što su zastali na pola puta, što su se udaljili od svake vjerske prakse i u zreloj dobi žive s djetinjastim vjerskim spoznajama, sveti papa ih naziva polukatekumenima - kaže Ćurić.

Potom je iznio riječi pape Benedikta XVI. povodom proglašenja 2008. godine godinom sv. Pavla. Istaknuo kako se obraćenje događa pod križem, kazao je da je Crkva pozvana pomoći odraslima da, riječima sinoćnje propovijedi, upru svoj pogled u raširene ruke raspetoga Krista te da puste da ih uvijek iznova spašava.

Na koncu je kazao kako je katekumenat govor o živome Bogu.

- On je mjesto gdje se odrasli vjernici mogu susresti s ljudima koji su Boga konkretno iskusili i koji ga, tako reći, poznaju iz prve ruke. To su oni, koji su pronašli odgovor na pitanje: 'A vi, što vi kažete, tko sam ja?' (Mt 16,15). Doista se nadamo da je Deveti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike svima nama pomogao u potvrđivanju, ili u traženju odgovora na to pitanje. Odgovor je to, ako smo ga i pronašli, koji od svih nas zahtijeva stalno otkrivanje ljepote toga imena - zaključio je mons. Ćurić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!