Biskup Šaško: Marija je kršćanski putokaz prihvaćanja vremena

Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak koji donosi evanđelist Luka, naglasio je kako Marija uči od onoga što je vidjela, proživjela i to čuva u svome srcu.

IMG_7032.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
02.01.2018 10:45
Euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, proslavljena je u ponedjeljak 1. siječnja svetkovina svete Marije Bogorodice. Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup je podsjetio kako kršćani, Crkva u Rimu još od 7. stoljeća novu godinu stavlja pod zaštitu Blažene Djevice Marije, slaveći na današnji dan njezino božansko majčinstvo i upućuje na temeljni smisao Božića koji vidimo u tome da je svaki dan našega života dragocjeni dar Božje ljubavi i kao takvoga smo ga pozvani živjeti s pouzdanjem, vedrinom, uzajamnim darivanjem blagosti i mira.
 
Biskup Šaško u svojoj je homiliji kazao kako je današnji dan, koji nosi ime čitave godine, i nama kršćanima poticaj da svaki dan prihvatimo i usvojimo u ljepoti novoga.
 
- O novoj se godini izriču i pišu predviđanja, pa čak i ona koja se nazivaju proročanstvima, a Crkva ponavlja da zna kakva će biti i ova godina, bez obzira kako ju brojili: bit će uspješna, bogata, dobra onoliko koliko će čovjek (htjeti) biti po Božju – rekao je biskup Šaško.
 
Nastavio je kako nas Božić iznenađuje utjelovljenjem Boga koji svetošću ispunja svaki djelić života. 
 
- Ne postoji više odvojenost sakralnoga i nesakralnoga. Postoji jedno sveto mjesto i vrijeme, naši životi, oni koje Bog izabire za svoje boravište – istaknuo je biskup Šaško.
 
Osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak koji donosi evanđelist Luka (Lk 2, 16-21), naglasio je kako Marija uči od onoga što je vidjela, proživjela i to čuva u svome srcu.
 
- Marija je kršćanski putokaz prihvaćanja vremena.  Započinjući novu godinu, znamo da će biti ljudska, a to znači veoma slična prethodnima, ali za nas vjernike i božanska, jer je Bog prisutan u njoj te zbog toga prepuna ljepote. Liturgija nas poziva da budemo poput Marije, da primjećujemo Boga u svome životu. Svjesni smo koliko nam je potrebno središte, stožer, os življenja. A nama je ta dragocjenost, neizostavnost darovana u vjeri, i onda kada osjećamo da je slaba i neznatna – naglasio je.
 
Protumačio je riječi blagoslova, koji nam na današnju svetkovinu Marije Bogorodice donosi Knjiga brojeva. 
 
- U blagoslovu koji je veoma raširen, biblijski, topao, molimo: ''Neka te Gospodin licem svojim obasja, neka ti bude milostiv''. Obasjanost licem je semitski izraz koji označuje smiješak osobe. Kada se smijemo, naše lice sjaji. Upravo nam to želim, draga braćo i sestre: štogod se dogodilo u budućim mjesecima: da u svome životu, u događajima koji će vam izgledati nepodnošljivima i teškima, primijetimo Božje lice koje nas obasjava smiješkom – poručio je biskup Šaško.
 
Potaknuo je da se danas svi zajedno, ako to nismo učinili, zagledamo u Boga koji je u nas zagledan. 
 
- Ne očekujmo da će Bog razriješiti sve naše dvojbe i pitanja u vremenima i rokovima koje mi postavljamo ili da će pojednostaviti život. Život ostaje otajstvom koje se prihvaća i poštuje. To je njegova ljepota. No, ako Bog ostaje nasmiješen nad mojim životom uvijek, očito da – kada sam tužan i nemiran – postoji nešto što ne vidim, zanemarujem, nešto zbog čega se trebam pouzdati i povjeriti Bogu – rekao je biskup
 
Biskup je zaključio da štogod se dogodi u našim životima u nizu darovanih nam dana nove godine, Bog ne gasi svoj osmijeh upućen svakomu od nas, a taj je osmijeh najvidljiviji na Marijinu licu. U koncelebraciji euharistijskog slavlja bila su sedmorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!