Biskup Šaško: Ne budimo razočarani nego entuzijastični - to znači biti u Bogu!

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predslavio je jučerašnje euharistijsko slavlje u Župnoj crkvi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu.

10.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
27.04.2020 15:41

Na samom početku mons. Šaško je progovorio o neusklađenostima Božjih planova s planovima čovjeka zbog kojih čovjek, misleći kako ga Bog ostavlja u nemoći, često puta živi razočarenja.

- Živeći uskraćenosti koje opterećuju i postavljaju pitanja, vjernici ne gube pouzdanje. Itekako nas dira ovo vrijeme dodira 'bez dodira'. Uz ono što nam nedostaje, shvaćamo i to da je dodir puno više od tjelesnosti; da snagu dodira ima riječ i pogled; pjesma i slika; suze i osmijeh; sjećanje i nada. Ali u Kristu smo uvijek dodirnuti, štoviše prihvaćeni, zagrljeni. Osobito u ovome slavlju kojega nismo nositelji mi, nego Krist. Ni u svojim molbama ni u strahovima nismo prepušteni svojim slabostima - kazao je biskup Šaško.

Tumačeći put uskrsnuloga Isusa u Emaus i njegov prvom susret s učenicima koji su ga prepoznali po lomljenju kruha, biskup Šaško je u homiliji istaknuo tri pojma: razočarenje, oduševljenje i Božji plan.

- Budući da svaki čovjek nosi očekivanja, posjeduje želje, gaji snove i zamišlja budućnost, ali isto tako nedvojbeno poznaje razočarenje sobom, drugima, povijesnim tijekom, Crkvom, pa čak i Bogom - to što se događa dvojici učenika na tome putu od Jeruzalema do Emausa, dugom oko jedanaest kilometara, u tome popodnevnome hodu u trajanju vjerojatno malo više od dva sata, poznato je svakomu od nas, osobito ljudima koji su zahvaćeni dubokim razočaranjem - pojasnio je biskup Šaško.

U nastavku je rekao da nam ta razočaranja govori da smo konačna stvorenja, ali istodobno pokazuju kako u sebi nosimo nadu u besmrtnost.

- Ova dva učenika prepoznaju Isusa i razumiju Uskrsnuće onda kada su u lomljenju kruha slomljeni okovi njihovih računica i obrazloženja; kada se prepuštaju Riječi i gesti koja ih nadilazi i koju primaju u poniznosti. Na njima se obistinjuje davno napisano u psalmu i posvjedočeno životima svjedoka Božje blizine da oni koji siju u suzama žanju u pjesmi -naglasio je biskup Šaško.

Potom je govorio o pojmu oduševljenosti, odnosno entuzijazma, grčke riječi koja je sastavljena od triju riječi: 'en+theos+einai', što spojeno doslovno znači: biti u Bogu.

- Entuzijazam je bivanje u Bogu i to je sadržaj istinskoga oduševljenja. Tko je u Bogu, tko se ne zatvori u sebe; tko prihvati živjeti po Božjemu Duhu, taj je oduševljen; taj nema sporo srce koje odvaguje, nego mudro srce koje osluškuje Boga, dovoljno brzo u ljubavi. Ta brzina srca mjeri se otkucajima i ritmom duše u Bogu - pojasnio je biskup Šaško, naglasivši kako je temelj tog oduševljenja proslavljeni Krist koji je pobijedio smrt jer istinsko oduševljenje i dar za druge uvijek otkriva da je netko u Bogu - napomenuo je mons. Šaško.

Na koncu propovijedi molio je da nas Gospodin i dalje jača, razveseljuje, vraća uvijek nadu tamo gdje prijeti očaj. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!