Bozanić: slavlje Velike Gospe obasjava naš životni hod, jača našu vjeru i obnavlja snagu za život

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2019. predslavio je središnje Misno slavlje u svetištu Majke Božje Bistričke.

bozanic-bistrica.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Jurica Galoić/PIXSELL
Objavljeno:
 
15.08.2019 12:31

Na početku svoje homilije kardinal je rekao kako je Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo blagdan kršćanske radosti, nade i budućnosti.

- Današnja svetkovina pokazuje da je ljubav jača od smrti, da je u Boga neizmjerna snaga i da je Božja snaga dobrota i ljubav. Bog je pobjednik. Ljubav je pobijedila. Život je pobijedio - rekao je.

Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo govori kako je svaki Marijin dan, življen u šutnji, svaki sat njezina života proveden u strpljenju i poniznosti, sve radosti i trpljenja njezine duše, svaka tamna noć i sve neizmjerne nade njezina života, baš sve, ušlo je u vječnost i sada je dio zajedništva nebeske slave, istaknuo je nadbiskup zagrebački.

- Dragi vjernici, nebo za nas nije više daleka i nepoznata stvarnost. U nebu imamo Majku, Majku Božjeg Sina i našu Majku. Sam Isus na križu dao nam je Mariju za Majku, kad je učeniku rekao: 'Evo ti majke!' (Iv 19, 26). U nebu imamo Majku. Nebo nam je otvoreno. Svi se danas radujemo u Gospodinu i pjevamo Bogu našemu, jer je Blažena Djevica Marija uzdignuta nad sve korove anđela i zauvijek pridružena svome Sinu u nebeskoj slavi. Bog, naime, nije dao da trune u grobu ona koja je iz svoga krila rodila utjelovljenoga Božjeg Sina, začetnika svakoga života - rekao je okupljenim vjernicima kardinal.

Zatim se nadbiskup osvrnuo na misno čitanje koje kaže: 'Znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.'

- Današnja Svetkovina nagoviješta budućnost čovjeka i svijeta, jer nam pokazuje put koji je Marija već prošla kao naša prethodnica. Stoga je Marija uznesena na nebo početak i slika konačnog savršenstva Crkve te putokaz nade i utjehe kršćanskom narodu. Kao vjernici nosimo u sebi sjeme te budućnosti, koja je obasjana Božjim svjetlom. U našim je srcima posijano sjeme ispunjeno nadom i obećanjem. Iako u životu trebamo proći kroz borbu i tamu zla, a toliki nam događaji daju privid osporavanja vjerničke nade, slavlje Velike Gospe obasjava naš životni hod, jača našu vjeru i obnavlja snagu za život. Ova nam svetkovina otkriva istinsku ljepotu života, ljubavi i zajedništva, kako međusobnog zajedništva, tako i zajedništva s Bogom - rekao je Bozanić.

Nadalje, kardinal je blagdan Velike Gospe nazvao hrvatskim ljetnim Božićem.

- Ovaj nam blagdan samim slavljem daje osjetiti snagu vjere i pomaže jače živjeti odlike našega kršćanstva. Identitet hrvatskoga kršćanstva duboko je obilježen marijanskom pobožnošću. Crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji i Marijina svetišta diljem naše Domovine preplavljena su danas mnoštvom Marijinih štovatelja, jer na neki način svi mi osjećamo da se danas kao vjernici, katolici, trebamo naći zajedno kod Isusove i naše Majke, Presvete Bogorodice Marije. Pobožnost prema Majci Božjoj dovela nas je ovamo da s djetinjim pouzdanjem iz Marijinih ruku primimo milosne dare za sebe, za svoje drage i napose za one kojima je posebno potrebno Božje milosrđe. Ujedinjeni smo s našom braćom i sestrama diljem Lijepe naše i svekolikog svijeta, koji danas hodočaste u marijanska svetišta. U intimi mira koji nas ispunja, molimo Mariju da nas primi u svoje naručje i prikaže svome Sinu sa svim našim čežnjama, radostima i nadom, bolima i tugom. Današnja svetkovina unosi u naš život zrake svjetla i nebeske radosti. Otvorimo se tom daru neba i zazovimo pomoć Majke Marije - istaknuo je.

Hrvatski je narod u marijanskim svetištima od svoje Majke i Kraljice stoljećima tražio i dalje traži potporu i snagu za duhovnu obnovu, naglasio je kardinal Bozanić.

- Naša su svetišta mjesta posebne evangelizacije. Ovdje se u ispovjedi pomirujemo s Bogom da bismo unosili mir u naše obitelji i sredine u kojima živimo. Veliki događaji u životu hrvatskoga naroda uvijek su na neki način vezani uz Mariju i njezinu nebesku pomoć. I drevna i suvremena povijest našega naroda, naše istinske obnove i oslobođenja, svoje uporište nalaze u zagovoru Presvete Bogorodice Marije - rekao je propovjednik.

Nadbiskup je posebno pozdravio okupljene obitelji, roditelje s djecom, osobito onom najmanjom.

- Dragi roditelji, poput Marije, Josipa i Isusa, vi danas hodočastite sa svojom djecom našoj zajedničkoj nebeskoj Majci. I to je jedna od prevažnih odlika hrvatskog kršćanstva: poštivanje obitelji. Obitelj je sveta ustanova koju treba čuvati, njegovati i promicati. Hvala Bogu što je u Hrvata obitelj visoko cijenjena ustanova, čak i ondje gdje se susreću poteškoće, lomovi i križevi. Potrebno je ponovno i ponovno otkrivati ljepotu obiteljskoga života; da su brak i obitelj bogatstvo, da je dobro vjenčati se i imati djecu, da su bake i djedovi blagoslovljeni u svojoj unučadi, da mladići i djevojke trebaju dublje upoznati ideal obiteljskoga poziva kao i duhovnih zvanja u Crkvi - rekao je.

Na kraju homilije nadbiskup je naglasio važnost kršćanskog domoljublja, kao uporišta našega vjerničkog života.

- Kršćansko nas domoljublje uči ispravno vrednovati vlastitu tradiciju i poštivati tuđu. I danas, kao i u prošlosti, kršćani naše Domovine obogatili su i obogaćuju naš život mudrošću koja se rađa iz vjere. I u najmračnijim časovima povijesti Hrvatske oni su u vjeri pronalazili izvor takve hrabrosti i takvog nastojanja kojim su postali nezaobilazni za kovanje očekivane slobode, pravednosti, solidarnosti i dostojanstva svakog muškarca i žene. Kršćanska je poruka bila sastavni dio tog života te oblikovala govor, misao i kulturu hrvatskoga društva - naglasio je Bozanić.

Homiliju je kardinal zaključio riječima bl. Alojzija Stepinca: "Očevi i djedovi naši upirali su u svakoj pogibelji svoje oči k Onoj koja je osjetila bol ugroženih, progonjenih, ispaćenih… Nju molimo da nam pomogne i u budućnosti te ostanemo vjerni Bogu i zakonu njegovu."

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!