Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca dobila vrijednu donaciju

S. Jelena Lončar naglasila je kako je ova donacija Kući bl. Alojzija Stepinca izuzetno je značajna, te kako će ova dva profesionalna stroja za sušenje rublja biti itekako u funkciji.

thumbnail_200305-susilice_HF_Brezovici-33-ObrW.jpg
Autor
ika.hkm.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
czn.hr/Laudato
Objavljeno:
 
06.03.2020 09:19
Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Brezovici humanitarna udruga Humanity First Hrvatska darovala je u četvrtak 5. ožujka dvije industrijske sušilice rublja. Na primopredaji su bili voditelj Humanity First jugoistočne Europe Zubair Khalil Khan te ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.
 
U ovoj Caritasovoj kući nalazi se oko stotinu korisnika od kojih svi imaju neki oblik invaliditeta. Problem s kojim su se suočili djelatnici Kuće u Brezovici bio je nedostatak sušilica rublja. Postojeće sušilice nedavno su prestale raditi pa su djelatnici imali poteškoća u pranju i sušenju odjeće štićenika kuće. Humanity First Hrvatska kupio je, u suradnji s Caritasom i Humanity First Germany, dva nova stroja kako bi djeca imala čistu odjeću.
 
Voditelj Humanity First jugoistočne Europe Zubair Khalil Khan je rekao kako s Caritasom surađuju već četiri godine. 
 
- Želja nam je i dalje pomagati jer posljednji put kad smo bili tu susreli smo djecu koju smo prvi put posjetili i vidjeli kombi koji smo vam darovali. Cilj nam je nastaviti kvalitetnu suradnju s ovom Caritasovom kućom i dalje vam pomagati u radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Nama vjera, religije i boja kože ne igraju nikakvu ulogu. Kako se na arapskom kaže 'Inšallah!' – na hrvatskom 'Ako Bog da!' nadamo se i budućoj suradnji sa zagrebačkim Caritasom u skladu s našim geslom 'Ljubav za sve, mržnja za nikoga i čovječanstvo iznad svega'. Tako dugo dok je ljudskih bića Humanity First je tu da pomogne svakom od njih u suradnji sa svima pa tako i s islamskim zajednicama – istaknuo je. 
 
S. Jelena Lončar naglasila je kako je ova donacija Kući bl. Alojzija Stepinca izuzetno je značajna, te kako će ova dva profesionalna stroja za sušenje rublja biti itekako u funkciji skrbi o korisnicima, odnosno olakšat će rad praonice i vešeraja, gdje je uz 75-ero djece na stalnom smještaju i 25-ero na dnevnom boravku. 
 
- Ovo je već trogodišnja suradnja Caritasa i udruge Humanity First i u toj trogodišnjoj suradnji bilo je pet donacija. Od 2017. godine kad smo se povezali periodično svake godine ova organizacija podupre rad Caritasa onim što nam je u tom trenutku potrebno. Caritas kroz svoju dugu povijest nikad nije gledao na boju kože, vjersku, rasnu ili bilo koju drugu razliku među korisnicima. Uvijek nam je na prvom mjestu bio čovjek pa tako i sad ovdje u domu u Brezovici imamo djece i korisnika različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Zapravo i ova povezanost s organizacijama drugih vjera ima i jednu međureligijsku dimenziju, ali i daje značenje tome da na prvom mjestu svima nama mora biti čovjek, a onda poslije toga možemo razgovarati o nekim drugim segmentima i odrednicama svakog čovjeka. Ako je čovjek u potrebi onda doista nema prostora za podjelu na bilo kojoj osnovi. Geslo organizacije Humanity First 'Čovječanstvo ispred svega' lijepo možemo povezati s geslom pod kojim smo u listopadu 2019. obilježili 25 godina Kuće bl. Alojzije Stepinac u Brezovici koje je glasilo 'Srce koje zna i hoće ljubiti' – poručila je s. Lončar. 
 
Humanity First međunarodna je humanitarna udruga osnovana 1994. koja djeluje u više od 60 zemalja. U Hrvatskoj ta udruga djeluje od 2014. godine od kada njeni članovi pružaju pomoć ljudima koji žive u teškim uvjetima u našoj zemlji. Slogan organizacije je 'Čovječanstvo ispred svega', a ujedno je to na prvom mjestu na listi njihovih prioriteta. Drugim riječima, Humanity First pokušava pomoći tamo gdje je pomoć potrebna te nikoga ne diskriminira zbog vjerskih, društvenih ili etničkih kultura kao i boje kože ili pripadnosti raznim vjerama. Humanity First uglavnom financira Muslimanska zajednica Ahmadija, a njihov rad temelji se na volontiranju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!