Članovi Kursilja i vlč. Andrija Vrane hodočastili k svetom Josipu

Članovi Malog tečaja kršćanstva ''Kursiljo'' hodočastili su 18. travnja u Nacionalno svetište svetog Josipa, te sudjelovali u četrnaestoj srijedi Velike pobožnosti.

josip.jpg
Autor
Matija Barberić/Laudato/M.S.
Fotograf
Matija Barberić
Objavljeno:
 
20.04.2018 08:54

Svetu Misu predvodio je vlč. Andrije Vrane, duhovnik polaznika Kursilja, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., rektorom Svetišta.
 
U svojoj propovijedi vlč. Vrane istaknuo je kako se obilježje svakog vjernika krije u spremnosti obnove vlastitog sinovstva, odnosno istinskom doživljaju da je dijete nebeskog Oca, a to uključuje i divljenje Ocu, onako kako se dijete divi svom zemaljskom ocu. Naglasio je važnost očinske uloge u odgoju i osposobljavanju djece za divljenje prema Stvoritelju i svemu stvorenom, te istaknuo svetog Josipa kao uzora u tome. Vlč. Vrane također je upozorio na današnju krizu očinstva koja proizlazi iz krive vjere, a koja je dijelom posljedica krive slike o Bogu kao onome koji kontrolira, zapovijeda i kome trebamo polagati račune. Pojasnio je da nam je Isus pokazao istinskog Oca koji ne računa kako mi ljudi računamo, kome možemo s Isusom klicati: ''Abba, Oče!'' i koje nas grli i prihvaća kakvi jesmo, te time izaziva naše kajanje, odanost i poštovanje. Naglasio je da je Bog Otac kojeg se ne trebamo bojati jer nas prihvaća i daje nam slobodu Božjeg djeteta.
 
Prije kraja svete mise članovi Kursilja svjedočili su svoju vjeru. Ivanka Samardžić posvjedočila je da je zahvalna Bogu što je upoznala tečaj Kursiljo u trenutku života kada joj se činilo da je zastala, da ne može i ne zna kako i da joj treba odgovor. Slušajući u tom trenutku evanđelje koje je govorilo o Isusovom prvom čudu u Kani Galilejskoj, ponajprije Marijine riječi: ''Učinite sve što vam kaže'', osjetila je poticaj da su te riječi upućene upravo njoj, te je taj trenutak opisala kao prijelomni trenutak u svom životu. Od tada nastoji svima donositi radost jer je tečaj Kurslijo tečaj radosti. Zajedno sa suprugom posvjedočila je kako im je tečaj pomogao u komunikaciji u braku, te su istaknuli zanimljivost da ne posjeduju televizor, već njihova obitelj jutra i večeri provodi u molitvi i razmatranju Božje riječi. Ivanka je također istaknula važnost svetog Josipa u svome životu, te posvjedočila kako je njezina obitelj kroz tridesetodnevnu pobožnost svetom Josipu izmolila posao njezinom zetu.
 
Nakon nje, nekoliko riječi o svom iskustvu u Kursilju izrekla je i jedna od najstarijih članica Marija Radić. Istaknula je da se zbog svoje sljepoće često osjećala odbačeno ali da je dolaskom u Kursiljo osjetila radost jer se povezala s drugima kroz druženje i molitvu. Marija je i sama često organizirala molitvu, posebno za Hrvatsku u razdoblju domovinskog rata, te je istaknula kako se uvijek radovala novim polaznicima Kursilja i radosno molila za njih i druge poticala na molitvu.
 
Nakon završnog blagoslova vjernici su častili svetog Josipa hodom oko zavjetnog kipa, a članovi Kursilja nastavili druženje s domaćinima u pastoralnom centru Svetišta.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!