"Ecclesia – što je to? Jesam li i ja Ecclesia?"

Povjerenik za laike Zagrebačke nadbiskupije Boris Jozić sudjelovao je na redovitoj mjesečnoj tribini Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika.

vlc-boris-jozic-predavanje.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.02.2019 09:18

Tom prigodom održao je predavanje s temom "Ecclesia – što je to? Jesam li i ja Ecclesia?".

Uvodno je istaknuo važnost ove teme, te je ukazao na sv. Ignacija koji uči koliko je potrebno u duhovnom životu ulaziti u dubinu i tražiti pravi razlog.

Crkvu često promatramo kroz prizmu biskupa i svećenika, i često je teško sebe kao laika poistovjetiti s Crkvom. Zato moramo o ovoj temi mnogo razmišljati i tražiti načina kako pronaći sebe u svemu tome, rekao je.

Prisutne je potaknuo na promišljanje s nekoliko pitanja: kako ulazim u odnos s Kristom; kako me On spašava; kako spoznajem Njegovu istinu i kako primam Njegov život.

- Ako odgovaramo na ta pitanja, odgovor će početi s 'ja'. Ali kao vjernici i kršćani ne bi smjeli na ova pitanja odgovoriti s 'ja', nego s 'mi'. Tu se često krije problem, zamka da Krista ne prepoznamo. Često krećemo iz 'ja', a puno je lakše pasti kad je samo 'ja'. No, kad smo 'mi' onda je puno lakše, jer jedan drugoga podržavamo. Zajedno rastemo - pojasnio je vlč. Jozić.

Nadalje, je posvijestio da nam je Gospodin na dan našega krštenja pokazao da bez Crkve ne možemo.

- Na taj dan smo urasli u Krista govori Pavao, a ako smo ucijepljeni u Njega, onda smo ucijepljeni u Njegovo tijelo, Crkvu koju je osnovao. I zato hraneći sebe, hranimo Crkvu, i kada tako počnemo razmišljati o svom duhovnom životu, tj. ako radimo na Njemu, onda pomažem i Crkvi, onda ću tako početi gledati i svoju braću. Dakle, po krštenju si sposoban biti Ecclesia, po krštenju si pozvan biti Ecclesia. Zato je važno stalno posvješćivati važnost toga sakramenta - istaknuo je.

Citirajući retke iz Katekizma Katoličke Crkve naglasio je, kako je poslanje Božjeg naroda biti svjetlo svijeta i sol zemlje.

- Kad razmišljamo o Crkvi onda je važno posvijestiti sebi da sam ja dio Crkve, da sam ja dio Božjeg naroda, jer je Gospodin htio da to budem. Stoga, želim živjeti Crkvu, biti dio mističnog tijela Kristova tako da svakim danom budem što više svetiji u onome što me Gospodin pozvao, tamo gdje sam pozvan tamo biti svet - rekao je vlč. Jozić.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a susret je zaključenom molitvom Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije