Euharistijsko slavlje u Klinici Fran Mihaljević

Biskup Šaško: Ono što daje okus našemu životu zemaljskim je očima nevidljivo.

misa-fran-mihaljevic-6.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
28.12.2017 09:23

Prošle je godine u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu održano prvo euharistijsko slavlje otkako je 1893. godine osnovana. Nastavljajući mladu tradiciju, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i ove je godine u srijedu 27. prosinca predvodio euharistijsko slavlje za medicinsko osoblje Klinike, predvođeno njihovom ravnateljicom dr. Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom dr. Rokom Čivljakom.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Šaško je kazao kako još uvijek živo pamti prošlogodišnje slavlje, molitvu i susret po srdačnosti i blizini, te je prenio pozdrave i molitveno zajedništvo zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

U svojoj je homiliji biskup Šaško, osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak o Isusovu uskrsnuću (Iv 20, 1-8), istaknuo kako sve tri osobe koje se u Evanđelju spominju trče: Marija Magdalena, Šimun i učenik kojega je Isus ljubio.

Kada pomislim na liječnike, na bolnicu, i kada nije u pitanju samo hitna služba, uz vaš je poziv vezana žurba iz ljubavi – kazao je biskup Šaško i nastavio: Osim nje, druga je sastavnica vidjeti potrebu i pomoći. Naime, na puno mjesta u Bibliji čujemo o promatranju, o gledanju, o viđenju. Čini mi se vrijednim osjetiti razliku. Evanđelje po Ivanu sačuvano je i preneseno nam je na grčkome jeziku koji kao i hrvatski i drugi jezici razlikuje: gledati, promatrati i vidjeti.

Protumačio je kako grčki jezik za gledati i promatrati koristi riječ theoreo, od koje dolazi i riječ 'teorija' - nešto što je stvarno, pred našim očima, što možemo provjeriti, raščlanjivati, ali nas se ne tiče duboko. Apostol Ivan, nastavio je biskup, ušao je u grob: „vidje i povjerova“.

Tu Evanđelje koristi glagol oráo. On ne znači samo promatrati, nego susresti, osjetiti, razumjeti, iskusiti… To je pogled duha, gledanje koje vidi onkraj predmeta i koje svaku stvar povezuje s cjelinom i cjelinu sa svakom stvari. To nije tek neki umni proces nego duhovna sposobnost koja vodi k vjeri, k pouzdanju u ono svjetlo koje se nalazi u dubini stvarnosti.

Naglasio je biskup da je Ivan povjerovao onomu što je Isus govorio o uskrsnuću te onkraj privida i 'teoretiziranja', povezao zbilju s onim što je rekao Čovjek koji ga je volio. Prenesemo li to u ozračje Božića, vidjet ćemo da se pokreću pastiri, da se pokreću mudraci. Pred njima je običnost: dvoje siromašnih ljudi i dijete. Ali oni vide, jer gledaju iz ljubavi.

Oni koji teoretiziraju, koji su imali sve pokazatelje, proroštva, ali su ostali u sebičnosti – ne vide. I kada se pokreću, pokreće ih pogled na njihove povlastice, na mogućnost da izgube vlast, i posežu za nasiljem. To je slijepa žurba – rekao je biskup Šaško te dodao kako nas iskustvo proslave otajstva naše vjere poziva da se polako dopustimo odgajati nevidljivim; vidjeti povijesne događaje, ali ići onkraj povijesti; vidjeti konkretnost svakidašnjice, sa svime što ju čini teškom, ali ne se zaustaviti na njoj. Jer, ono što pokreće čovjeka; ono što daje okus našemu životu zemaljskim je očima nevidljivo.

Okupljenom medicinskom osoblju Klinike poručio je da se svatko od nas može poistovjetiti s apostolom Ivanom, 'učenikom kojeg je Isus ljubio', ističući tri uporišne točke koje se tiču njihove karizme i poziva: žurba iz ljubavi koja pritječe u pomoć; prepoznavanje i dublje viđenje stvarnosti, ispod ljudske slabosti i nametnute praznine koju ostavlja smrtnost; ljubljenost od Gospodina koja daje snagu za ustrajnost u dobru, u podnošenju protivština.

Podsjetio je kako vjera Crkve, koja je uvijek apostolska, seže kroz stoljeća do života, susreta i svjedočanstva apostola. Primjer apostola pokazuje da se upravo oproštenje grijeha pretvara u ljubav. Tako Marija Magdalena, Apostolka apostolâ, kojoj je srce govorilo da smrt ne može pobijediti ljubav pokreće žurbu apostola, spasonosni nemir i ispunjavanje čežnje. U Ivanovu trku prema grobu nalazi se simbolika cjelokupne naše vjere. Vjernički hod je trčanje, gotovo let prema onomu koji je naša ljubav, život i naše sve – zaključio je biskup Šaško.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bio je vlč. Željko Faltak, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja na Novoj vesi, koji tijekom godine brine za pastoralne potrebe bolesnika u Klinici "Dr. Fran Mihaljević“.

 

Fotogalerija
misa-fran-mihaljevic
misa-fran-mihaljevic-2
misa-fran-mihaljevic-3
misa-fran-mihaljevic-4
misa-fran-mihaljevic-5
sasko-kapica

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!