Exitus devedest

Predstavljanje progama "EXITUS DEVEDESET" održat će se 18. prosinca 2017. u samostanskoj crkvi sc. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu s početkom u 20:00h.

exitus-devedeset.jpg
Autor
fra Mate Barišić/Laudato/K.P.
Fotograf
fra Mate Barišić
Objavljeno:
 
05.12.2017 17:40

Počnimo sa Zašto?

"EXITUS" dovodi do slobode i u svemu se odnosi na slobodu. Zašto? Jer bez slobode nije moguće postići istinsku ljubav. Cilj je postići slobodu potrebnu za potpuno ostvarenje ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu. "EXITUS" se temelji na izazovnom devedesetodnevnom razdoblju pročišćenja, umiranja sebi, koje podržava bratstvo istomišljenika za veću unutarnju slobodu i, na kraju, čistu i nesebičnu ljubav.

Program "EXITUS" je posebno učinkovit za:
Muškarce/mladiće koji razlučuju životni poziv.

Muškarce/mladiće koji se pripremaju za brak.

Muškarce/mladiće koji se pripremaju za redovnički ili svećenički život.

Za muškarce u braku.

Za redovnike, svećenike, redovničke i svećeničke kandidate.

Muškarce/mladiće koji se bore s bilo kojom vrstom ovisnosti ili navezanosti kao korak prema oporavku.

Ono što je najvažnije,  program "EXITUS" je za muškarce/mladiće koji imaju poteškoća u pronalaženju Boga i žele se radikalno sjediniti sa svojim nebeskim Ocem. »

"EXITUS" je program za muškarce koji zajedno teže za savršenijom slobodom. Oslobođenje za istinsku ljubav je kamen temeljac ove vježbe i mnogo će se izgubiti ako se to zaboravi.

'I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu EXITUSU, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu.' (Lk 9,30-31)

Što se može očekivati od programa "EXITUS DEVEDESET"?

"EXITUS" se temelji na tri noseća stupa: molitva, askeza i bratstvo. Sva tri temeljna stupa zajedno vode do slobode. Ovo nije "tajna formula" ili neka novotarija. To je dio tradicije Crkve! Već je tako prije, na poseban način i u istom duhu, bilo življeno savršenstvo pustinjskih otaca 3. i 4. stoljeća. Zapravo, ovim se programom želi ponovno predstaviti katoličku tradiciju ljudima koji često nisu svjesni bogate baštine koju smo primili. I to je razlog zašto program "EXITUS" za muškarce djeluje!

Sagledajmo temeljne stupove jedan po jedan:

1. Bratstvo:
Bratstvo "EXITUSA" sastoji se od 4-8 muškaraca i duhovnika. Ta bratstva su bratstva krvi i mesa. Mogu se pozvati drugi muškarci iz župe, posla, prijatelji ili netko iz susjedstva da ovaj put proputuju s vama. A ako već nemate bratstvo, vrijeme je da budete protagonist i formirate jedno bratstvo. Danas su muškarci izolirani, a vaša pozivnica može biti promjena u životu nekome u vašoj blizini. Ova se bratstva sastaju u idealnim uvjetima 3 puta tjedno a susreti ne traju više od 30-45 minuta. Minimalno: 1 sastanak tjedno. Ti susreti su prilika za muškarce da daju izvješće o sebi, svojoj odgovornosti, dobiju poticaj iz bratstva i mudri savjet duhovnika.

2. Molitva:
Svaki sudionik programa "EXITUS DEVEDESET" obvezuje se svaki dan na sveti sat. Minimalno: 20 minuta. Tamo gdje je to moguće bilo bi poželjno susresti se s drugom braćom bratstva ovog programa. Devedeset svetopisamskih tekstova iz Knjige Izlaska i odgovarajuće meditacije, te tjedne aktivnosti vode molitvu muškarca tijekom devedeset dana programa "EXITUS DEVEDESET". Također su Euharistija i prisustvo Gospine krunice imperativ tijekom programa "EXITUS DEVEDESET."

3. Askeza:
Program devedesetodnevne askeze:
•    hladni/mlaki i kratki tuševi
•    nema alkohola
•    nema deserta ni slatkoga
•    nema jedenja između obroka
•    nema sokova ni slatkih pića
•    nema televizije ni filmova (osim s dopuštenjem grupe)
•    samo glazba koja uzdiže duh Bogu
•    nema gledanja sportskih događaja (osim s dopuštenjem grupe)
•    računalo SAMO u svrhu istraživanja, posla ili studija
•    redovita i intenzivna tjelovježba
•    zajednički sveti sat i sastanci
•    nema velike kupovine (samo osnovne životne potrepštine, osim s dopuštenjem grupe)
•    najmanje sedam sati sna

Dodatno:
•    Bratstvo: Beskompromisni tjedni susreti s braćom. Po mogućnosti imajte određenu tjednu zajedničku aktivnost mimo susreta. Na primjer, zajednički ručak jedanput tjedno. Također, razmislite o zajedničkom hodočašću ili drugom putovanju po završetku "EXITUSA". Raniji sudionici programa svjedoče kako je bratstvo bilo ključ njihova osobnog uspjeha.
•    Post: Srijeda i petak imaju biti dani ozbiljnijeg posta. Pojedi jedan obrok do sitosti i dva manja obroka. Uzdržavaj se od mesa.
•    Nedjelje i blagdani: mogu biti dani opuštenije discipline, no ne i njenog napuštanja. (Spavanje jedan sat duže, šlag u kavi, desert, pivo, topliji tuš, itd.).
•    Imperativ: upoznaj Krista. Budi radostan.

Iskustva muškaraca koji su do sada iskusili "EXITUS", svjedoče da je to izazov koji vrijedi uzeti i program koji i dalje donosi velike plodove onima koji ga prihvaćaju. Biti slobodan u svijetu koji nas podvrgava, traži milost od Boga i naporan rad. Program "EXITUS" pruža tu priliku milosti i rada za muškarce koji se odlučuju za to. Priznajemo da to nije za svakoga. I nisu sva vremena najbolja vremena za "EXITUS."

Prvi skupni program "EXITUS DEVEDESET" započet će 1. siječnja 2018. jer bi tako završio na sam Uskrs - 1. travnja 2018. godine, čime onaj tko prihvati ovaj program, možda, po prvi put, može uistinu doživjeti Uskrs.

Za sada je predviđeno samo za one koji žive u Zagrebu ili okolici.

Svi zainteresirani mogu doći u ponedjeljak 18. prosinca 2017. u franjevačku crkvu na Kaptolu 9 (Opatovina) u 20,00 sati ili se javiti putem e-maila: fra.bazilije@gmail.com

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!