[FOTO] Kardinal Bozanić zaredio sedamnaest novih đakona

Za đakone je zaređeno pet dijecezanskih i dvanaest redovničkih kandidata.

IMG_4802.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
29.09.2019 16:25

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je nedjelju 29. rujna 2019. godine u zagrebačkoj katedrali, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim provincijalima, više od osamdeset svećenika i okupljenim Božjim narodom, euharistijsko slavlje u kojem je za đakone zaredio pet dijecezanskih i dvanaest redovničkih kandidata.

Pozdravljajući na početku slavlja okupljene, Kardinal je rekao da je ovo poseban i radostan dan zajedništva i zahvaljivanja za dar novih đakona. U homiliji, tumačeći Isusovu prispodobu iz misnog čitanja o bezimenom bogatašu i siromahu Lazaru, Kardinal je rekao: "Braćo i sestre, često se pitamo, pa i branimo se govoreći: kakvo sam zlo učinio? Mogli bismo reći da ni bogataš nije učinio zlo.

- Jednostavno nije ništa učinio. Njegov je grijeh veliko ništa. Nije vidio Lazara, nije mislio na njega i ostavio ga je da umre u svojoj bijedi. Siromah iz Evanđelja ima ime. Štoviše, zanimljivo je da nosi ime Isusova prijatelja Lazara iz Betanije. Znakovita je ta poruka. Lazar iz Betanije i Lazar u čirevima Isusovi su prijatelji. Svaki siromah, potrebit i odbačeni, Isusov je prijatelj. Evanđeoska prispodoba nije nam prvotno naviještena da opiše pakao ili raj, nego da nam ukaže kako trebamo živjeti na ovoj zemlji, gdje se započinje put prema onome kamo ćemo stići poslije smrti. Evanđeoska prispodoba nam otvara oči da gledamo oko sebe i da vidimo bližnje, našu braću i sestre, kojima smo pozvani pomoći. Poziv je jasan: uočiti, vidjeti i djelovati danas, dok još ima vremena - rekao je kardinal Bozanić.

Obračajući se ređenicima, Kardinal je naglasio da je đakonat prvenstveno služba ljubavi, koja ne prestaje i kad je netko zaređen za prezbitera ili biskupa.

- Potrebno je uvijek imati oči otvorene za potrebne u sredini u kojoj živimo. Bogataš iz Evanđelja je ostao slijep za potrebe drugih. Nemojmo se zavaravati. Ta napast je i danas prisutna, i u Crkvi i u društvu - rekao je nadbiskup zagrebački.

Ističući da đakonska služba nije laka, Kardinal je ređenicima rekao da od danas postaju javni službenici Crkve i zauzimat će vidljivo mjesto u Crkvi te će se čak i takozvane privatne geste, poistovjećivati s Crkvom. No, postoji i pozitivan vid takvog djelovanja - riječima sv. Pavla, "postali smo prizor svijetu i anđelima i ljudima"(1Kor 4, 9). I ne radi se ovdje o spektakularnoj vidljivosti na svjetovan način, nego o crkvenoj vidljivosti u svijetu koja omogućuje vidljivim sredstvima očitovati nevidljivo Evanđelje.

- To je ono što ćemo uskoro moliti, da odsada u vašem životu sjaje Božje zapovijedi i da primjer vašega ponašanja potiče vjernike, posebno mlade, da vas nasljeduju (usp. Molitva ređenja đakona). Osjenjeni Duhom Svetim tražite one koji su se udaljili, izgubili povjerenje, koji dvoume, koji sumnjaju, a osobito one koji su nezainteresirani, indiferentni. Imajte vremena za ljude. Povjeravajući vam vjerno obdržavanje službe Božanskoga časoslova koji ćete moliti s Božjim narodom, za njega i za čitav svijet, Crkva vas postavlja za javne zagovornike naroda pred Bogom. Molite s onima koji mole, molite za one koji ne znaju moliti, molite za one koji ne žele ili misle da ne žele moliti. Budite blizi ljudima i s puno ih strpljenja susrećite - poručio je kardinal ređenicima.

Sveti red đakonata su primili:

ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU:
Marko DOMINIĆ, župa bl. Alojzija Stepinca, Trnjanska Savica, Zagreb;
Petar GALEKOVIĆ, župa sv. Josipa, Zagreb-Trešnjevka;
Branimir JAGODIĆ, župa bl. Alojzija Stepinca, Duga Resa;
Tomislav MEDIĆ, župa Isusova Uskrsnuća, Sesvetski Kraljevec;
Marko NIMAC, župa Navještenja Gospodinova, Zagreb-Vrbani;

ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU SV. ĆIRILA I METODA:
Fra Dane BOŠNJAK, župa sv. Antuna Padovanskog, Našice, Požeška biskupija;
Fra Ivica JANJIĆ, župa sv. Martina biskupa, Bošnjaci, Đakovačko-osječka nadbiskupija;
Fra David SEDLAR, župa sv. Antuna Padovanskog, Čakovec, Varaždinska biskupija;
Fra Siniša PUCIĆ, župa sv. Terezije od Djeteta Isusa, Rijeka, Riječka nadbiskupija;

ZA HRVATSKU DOMINIKANSKU PROVINCIJU NAVJEŠTENJA BDM:
fr. Ante KAZOTI, OP, župa Uznesenja BDM, Kaštel Lukšić, Splitsko-makarska nadbiskupija;
fr. Reginald BIKLIĆ, OP, župa sv. Marka Križevčanina, Zagreb, Zagrebačka nadbiskupija;

HRVATSKA KAPUCINSKA PROVINCIJA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA:
Fra Josip ĆIBARIĆ, župa sv. Mihaela Arkanđela, Zagreb-Dubrava, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Josip STANKOVIĆ, župa Svih Svetih – Aladinići (BiH), Trebinjsko-mrkanska biskupija;

PROVINCIJA FRANJEVACA TREĆOREDACA GLAGOLJAŠA:
fra Mirko MIŠKOVIĆ, župa Uznesenja Marijina, Tolisa, BiH, Vrhbosanska nadbiskupija;
fra Josip DOLIĆ, župa Svih Svetih, Livno, BiH, Banjalučka biskupija;

ZA HRVATSKU KARMELSKU PROVINCIJU SVETOG OCA JOSIPA:
brat Ivan ŽIVKOVIĆ, župa sv. Jurja, Zaton, Šibenska biskupija;

HRVATSKA PROVINCIJA SV. JERONIMA FRANJEVACA KONVENTUALACA:
fra Antun RADOVANIĆ, župa Pohoda BDM, Vukovina, Zagrebačka nadbiskupija.

 

Fotogalerija
IMG_4510
IMG_4514
IMG_4521
IMG_4533
IMG_4540
IMG_4542
IMG_4558
IMG_4560
IMG_4620
IMG_4679
IMG_4788

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: