[FOTO/VIDEO] Održano središnje ekumensko slavlje molitvene osmine za jedinstvo kršćana

U nedjelju 19. siječnja 2020. godine u zagrebačkoj prvostolnici održano je središnje ekumensko slavlje ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

10.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
20.01.2020 10:48

Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića ekumensko molitveno slavlje predvodili su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve nj. preosv. Porfirije Perić, biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Peter Sen, predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te protojerej stavrofor o. Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, piše Zagrebačka nadbiskupija.

Uz Predvoditelje slavlja na ekumenskom slavlju sudjelovali su i visoki gosti kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., nadbiskup luksemburški, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC), također i nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački i predstavnik HBK-a u COMECE-u; pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog: preč. dr. Marijan Franjčić, predsjednik, dr. fra Juro Zečević Božić, OCD, tajnik, s. Marija Bilanović, ASC, vlč. Vladimir Kerečeni, dr. Tomislav Kovač, gđa. Miljenka Kuridža, dr. fra Daniel Patafta, OFM, mons. Antun Sente ml. i vlč. mr. Robert Šreter.

Nakon predstavljanja nazočnih predstavnika pojedinih kršćanskih zajednica i početnog molitvenog zaziva, predmolitelj slavlja kardinal Bozanić je upućujući pozdrav okupljenima i uvodeći u slavlje rekao kako se u ovom slavlju sjedinjujemo s kršćanima diljem svijeta, pozorni na iskazivanje čovjekoljublja, što je u središtu ovogodišnje teme, izražene riječima iz Djela apostolskih.

- Dolazimo sada pred Gospodina s pouzdanjem. Vjerujemo u njegovu prisutnost među nama. Zajedno upućujemo prošnje na nakane što ih osjećamo kao snažnu potrebu, dok se istodobno susrećemo sa svojim slabostima i granicama - kazao je Bozanić.

Nakon zaziva dara Duha Svetoga, Predvoditelji slavlja izmolili su molitvu kajanja, a potom je uslijedio navještaj Božje riječi iza kojega su uslijedili nagovori šestorice predstavnika Crkava.

Na početku svoje homilije kardinal Bozanić se osvrnuo na Apostolsko pismo (Aperuit illis) kojim je papa Franjo u Katoličkoj Crkvi ustanovio Nedjelju Božje riječi.

Navevši kako je teško ostati ravnodušan pred naviještenim Evanđeljem, pred ozračjem u kojemu Isus šalje učenike propovijedati Radosnu vijest, Kardinal je istaknuo dva naglaska. Prvi je taj da Uskrsli dolazi svojim učenicima koji se nalaze u stanju zbunjenosti, straha, zatvorenosti u dvojbe i nespremni vjerovati onima koji su vidjeli Uskrsloga. Pa iako ih Isus prekorava zbog okorjelosti njihova srca i zbog nevjere, njima, upravo takvima, povjerava veliko djelo naviještanja Radosne vijesti, zajedno s djelima koja su jasni znakovi vjere.

- To je ohrabrenje i za nas, da u trenutcima kad nam nedostaje oduševljenja, kad osjećamo težinu neostvarenih snova i poljuljanih nada, ne zaboravimo Kristov dar blizine kojim možemo iznova započinjati. Mi smo u Njegovu djelu, nikada nismo prepušteni samo svojim snagama - rekao je Kardinal.

Kao drugi naglasak Kardinal je spomenuo Uskrsnuće i Uzašašće, dva uporišta kojima je zajednički 'Isusov odlazak', koji postaje darom njegove nove prisutnosti u svijetu po Duhu kojim vjernici mogu preobražavati svijet u izgradnji Božjega kraljevstva.

- Neobično je da apostoli nakon Isusova uzašašća nisu razočarani. Vidjevši Isusov odlazak k Ocu, po Duhu otkrivaju istinu i vrijednost njegova silaska. Bog je u Isusu želio živjeti našu ljudskost, težinu čovjekova života; svrstao se među grješnike, da bi bio uronjen u život svijeta koji je djelo njegove ljubavi - primijetio je Kardinal.

Osvrćući se na geslo ovogodišnje Molitvene osmine 'Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje' (Dj 28,2), Kardinal je napomenuo da grčki izvornik koristi riječ 'filanthropía', snažan kršćanski pojam, čiju vrijednost prepoznaju svi ljudi.

- Bog je poslao svoga Sina na svijet radi čovjeka, da bi ga spasio iz svakoga životnog brodoloma; da bi objavio put do punine života: kršćanski humanizam, koji izrasta iz stvorenosti čovjeka i svijeta, ostvaruje se u ljubavi prema drugima, a ne u sebičnosti - kazao je.

Mitropolit Perić: Čovjekoljublje je sama priroda ljubavi Božje
Nakon kardinala Bozanića, prisutnima se obratio mitropolit zagrebačko-ljubljanski nj. preosv. Porfirije Perić istaknuvši da je čovjekoljublje sama priroda ljubavi Božje. Osvrćući se na pročitani tekst iz Djela apostolskih, posvijestio je činjenicu migrantske krize koja se odvija na Sredozemnom moru.

- U ono (Pavlovo) vrijeme, Sredozemno more se pokazalo morem gostoljubivosti i to od onih koji nisu poznavali Boga, a u naše vrijeme to isto Sredozemno more pokazuje se negostoljubivim, pokazuje se morem odsustva čovjekoljublja, morem koje je grobnica onih koji nose u sebi ikonu Božju. Onih koji su po zapovijedi Božjoj pozvani biti naši bližnji - kazao je Perić.

Biskup Berić: Jedinstvo je Gospodinova molitva za Crkvu i On nas na tom putu prati
U svom nagovoru biskup Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Branko Berić je istaknuo da primjer iz Djela apostolskih govori o tome kako slučajan susret može stvoriti zajednicu.

- Što više Crkve njeguju zajedništvo i povjerenje, više će uspjeti. Oslobađajuća milost Božja daje nam snagu da budemo novi ljudi. Dok se molimo za dar vidljivoga jedinstva, učinimo to nepokolebljivom vjerom, čvrstim strpljenjem i nadom punom očekivanja uzdajući se u Božju providnost. Jedinstvo je Gospodinova molitva za Crkvu i On nas na tom putu prati, stoga nećemo se izgubiti - rekao je biskup Berić.

Biskup Sen: Neka cijeli naš život bude bogoštovlje
Biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj gosp. Peter Sen u svom je nagovoru rekao da silni Bog želi da ojača naša vjera i po ekumenskim susretima. Istaknuvši da svijet donosi mnoge kušnje, biskup Sen je rekao kako su one prilika da ojačamo u vjeri, da se približimo Bogu i jedni drugima.

Pastor Horvat: Kao Kristovi ne smijemo šutjeti pred migrantskom krizom
Predsjednik Saveza baptističkih crkva u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat u svom se nagovoru osvrnuo na geslo ovogodišnje molitvene osmine te Isusovu zapovijed ljubavi prema neprijateljima (vidi Mt 5,43-48).

Govoreći o ovoj drugoj u kontekstu migrantske krize, pastor Horvat je istaknuo kako Isusov poziv nije usmjeren ka tome da ljubimo jedni druge, jer to se podrazumijeva, iako se i s time često borimo, Isus nas poziva da ljubimo svoje neprijatelje.

- Isus od nas traži da otvorimo svoje srce i svoje resurse, da iskažemo  svoje nesvakidašnje čovjekoljublje uvijek i bez obzira o kome se radi - zaključio je pastor Horvat.

O. Velinski: Naš bližnji je svaki čovjek u potrebi bez razlike
Na kraju se svima kao predvoditelj slavlja obratio protojerej stavrofor o. Kirko Velinski, parohijski svećenik Makedonske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj. Navevši kako smo nedavno proslavili Rođenje Božjega Sina koji je došao spasiti čovjeka o. Velinski je istaknuo da se kršćanska vjera temelji na dvije zapovijedi ljubavi: prema Bogu i prema bližnjemu. A tko je naš bližnji? Svaki čovjek u potrebi bez razlike.

- Ovogodišnje geslo molitvene osmine potiče nas na jačanje čovjekoljublja. Jedino čovjekoljubljem kroz djela dobrote možemo dokazati da smo stvarno Kristovi - zaključio je nagovor o. Velinski.

Nakon nagovora Predvoditelja slavlja uslijedila je ispovijest vjere, a potom molitve vjernika koje su pročitali članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog. Uslijedila je potom molitva 'Oče naš' i obred mira pružanjem znaka mira.

Prije završnog blagoslova kojeg je udijelio kardinal Bozanić, prigodnim govorima nazočnima su se obratili kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., nadbiskup luksemburški, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije  i pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkava.

Kardinal Hollerich: Kršćani moraju zajedno graditi bolju budućnost Europe
Kardinal Hollerich je izrazivši radost zbog sudjelovanja u molitvenom slavlju, posvjedočio kako je kao misionar u Japanu 1985. godine uvidio kako je razdor među kršćanima protusvjedočanstvo evanđelja koje se prenijelo po svijetu. Govoreći o iskustvu koje kao  predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije ima iz dijaloga s različitim institucijama EU, kardinal Hollerich je rekao kako kao kršćani možemo nešto naučiti od europskih institucija.

- Ako gledamo europsku prošlost, ne gledamo na ratove i sukobe, nego na ono što nas povezuje i sjedinjuje. Povijest ne nadahnjuje na revanšizam, nego na pomirenje. To pomirenje pomaže građanima Europe da grade ljepšu i bolju budućnost - kazao je Hollerich.

Molitveno slavlje pjesmom je animirao Katedralni muški zbor pod ravnanjem prof. mr. art. Miroslava Martinjaka.

Molitveni ekumenski hod u Zagrebačkoj nadbiskupiji nastavlja se u ponedjeljak 20. siječnja u 19 sati ekumenskom molitvom za jedinstvo kršćana u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu (Ćirilometodska 1), te u svetištu sv. Josipa u Karlovcu (Boškovićeva 36, Dubovac) u 18.30 sati euharistijskim slavljem s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom.

Cijelovit program Molitvene osmine možete vidjeti OVDJE

 

Fotogalerija
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!