Fra Mate Bašić: Svaki pravi muškarac trebao bi biti što sličniji svetom Josipu

Osamnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu proslavljena je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 20. svibnja 2020. godine.

5.jpg
Autor
A.S./laudato.hr/D.R.
Fotograf
Danijel Pavlina
Objavljeno:
 
22.05.2020 16:20

Misno slavlje predvodio je fra Mate Bašić, nacionalni duhovni asistent Franjevačkog trećeg reda u Hrvatskoj. Svoju vjeru svjedočio je mladi bračni par iz Zagreba, Mate i Marija Ledenko. Misno su slavlje animirali članovi obitelji Vrane koji su i članovi župnog zbora iz Rečice.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente darovao je fra Mati kuvertu s prikupljenim financijskim sredstvima za obnovu franjevačkog samostana jer su kao franjevačka zajednica iseljeni zbog posljedice potresa koji se dogodio u Zagrebu.

U prigodnoj homiliji fra Mate kazao je kako je čovjeku današnjeg mentaliteta teško shvatiti osobu svetog Josipa, iz više razloga.

- Sveti je Josip prije svega, tih, ali snažan lik u Svetom pismu. Izrazito tih, a izrazito snažan. Današnji pak svijet procjenjuje snagu upravo suprotno. Ne po onom tihom već po onom glasnom. Josip je, nadalje, osoba koja je postojana. Današnjem društvu nije normalo biti postojan, već se sve mora brzo mijenjati. Zahvaća to i nas vjernike te nas uvodi u napast u kojoj svatko ima svoju istinu. Svatko misli da je njegovo mišljenje jedina vrijedeća istina. Sveti Josip čini potpuno suprotno. Josip je bio onaj koji je bio spreman prilagoditi svoje mišljenje istini, koja je Bog - kazao je Bašić istaknuvši kako čovjek ne može biti oslonjen na sebe jer je slab i krhak, već se treba uzdati u Boga.

Na kraju misnog slavlja vjeru su svjedočili Mate i Marija Ledenko. Mate je rodom iz Zadra, a u Zagrebu je završio naftno inženjerstvo. Marija je na istom fakultetu završila geološko inženjerstvo. Vjenčali su se prije dvije godine.

Tom je prilikom Mate posvjedočio kako mu je sudjelovanje u duhovnom program Exitus pomoglo da promijeni neke svoje loše navike i usvoji one dobre, poput dizanja na vrijeme, ustrajnosti u duhovnim aktivnostima, čitanja Svetog pisma.

- Neki su se oslobodili ovisnosti, mnogi brakovi puno bolje funkcioniranju, a svjedoci smo da su neki brakovi nakon više godina neplodnosti dobili svoju djecu, vjerujem da je tome pripomogla zajednička molitva jednih za druge - kazao je Mato.

Marija je posvjedočila kako ju je suprugov ulazak u Exitus pomalo iznenadio. U početku nije razumjela o čemu se radi. U početku je vidjela samo neka odricanja, no, vrlo brzo je shvatila da je suprugov ulazak u takav duhovni program zapravo ogromna milost za zajednički život.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije