Kardinal Bozanić: Riječi Franje Kuharića i danas imaju veliku težinu

18. obljetnica smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića.

40.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.03.2020 09:04

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić jučer je u zagrebačkoj Prvostolnici predlsavio Svetu Misu na 18. obljetnicu smrti sluge Božjega kardinala Franje Kuharića.  

- Spominjući se osamnaeste obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića, slobodno možemo reći da je živeći s nama na zemlji nastojao da se svaki čovjek otvori Božjemu pogledu i milosti Božje slave - kazao je kardinal u svojoj homiliji.

Nadodao je kako su neprijatelji pazili na svaku njegovu riječ, te ga zbog njegove riječi i napadali. Kardinal Bozanić istaknuo je kako je to bio slučaj i u demokraciji, sve do Kuharićeve smrti, ali se on poučen primjerom Blaženog Stepinca pouzdao u Boga.

- A zašto su vrebali na njegove riječi? Zašto je u svakome vremenu tako s Božjim pravednicima? Zbog Božje slave koju naviještaju, zastupaju, svjedoče. Riječi kardinala Franje ni danas nemaju ništa manju težinu, pa od nositelja idolatrije 'ljudske slave' nisu prihvaćene. No, na nama je – snagom Kristova Duha – ići istim putem, unoseći Božji pogled u svoj život i u sav svijet - istaknuo je.

Cijelu propovijed pročitajte OVDJE.

Franju Kuharića je za biskupa u zagrebačkoj prvostolnici, 3. svibnja 1964. posvetio nadbiskup Franjo Šeper, s pomoćnim zagrebačkim biskupom Josipom Lachom i porečko-pulskim biskupom Dragutinom Nežićem.

Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim 20. kolovoza 1969., F. Kuharić je bio imenovan apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a bulom pape Pavla IV, od 16. lipnja 1970., imenovan je zagrebačkim nadbiskupom.

Od jeseni iste godine izabran je za predsjednika Biskupske konferencije tadašnje Jugoslavije. Na konzistoriju 2. veljače 1983., papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom.

- Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre - poručio je Hrvatima kardinal Kuharić u propovijedi na blagdan sv. Lovre u Petrinji teške 1991. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije