Kardinal Bozanić: Svojim molitvama pomognu dušama u čistilištu

'Na svetost je pozvan svaki član Crkve, a temeljna svrha svekolike njezine djelatnosti je svetost.'

IMG_7000.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
03.11.2019 17:05

Nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić predslavio je na svetkovinu Svih svetih euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju u koncelebraciji s rektorom crkve Krista Kralja i pročelnikom Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije prečasnim Bornom Puškarićem te kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga mons. Zvonimirom Sekeljom.
 
Prije početka slavlja, referirajući se na riječi koje stoje na pročelju crkve: 'Kralju vjekova kojemu sve živi', prečasni Puškarić u pozdravnom je govoru podsjetio kako su svetim krštenjem životi vjernika obilježeni dostojanstvom djece Božje, koje je osigurao i darovao Krist Gospodin.
 
Pozvao je obilazeći groblja pogled zaustavljamo nad svetim raspelom koje nam daje onu djetinju sigurnost da nas Bog ne zaboravlja i da je i u nama posijana, možda i duboko zakopana brigama i mukama svakodnevnice, klica vjere u Isusa, umrlog i uskrslog Gospodina, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 
U homiliji je kardinal Bozanić, rastumačivši zaključni dio Apostolskog vjerovanja, vjernike pozvao da svojim molitvama pomognu dušama u čistilištu te da osobito mole za one s kojima su bili bliski u zemaljskome životu. Započeo je razmatranjem trećeg i zaključnog dijela Apostolskog vjerovanja:
 
'Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela, i život vječni. Amen.'
 
Stoga je, prvo rastumačio tko je Duh Sveti, treća božanska osoba koja zajedno s Ocem i Sinom čini Presveto Trojstvo.
 
- Duh Sveti je Božja prisutnost. On je srce svijeta. On je ljubav Božja koja nas povezuje s Bogom i međusobno. On je djelitelj svih Božjih darova. On je svjetlost naših srdaca - rekao je, naglasivši da Krist članovima Crkve po sakramentima, poglavito po krštenju i krizmi, priopćuje Svetoga Duha te daruje Božju milost za novi život po Duhu (…) koji nas, kao naša sigurnost i zalog spasenja po Isusu Kristu, posvećuje da budemo sveti.
 
Rastumačio je i otajstvo Crkve, objasnivši da ona, kao Božje djelo na zemlji, ne postoji bez djelatne prisutnosti Duha Svetoga zbog čega je ujedno i božanska i ljudska: 'Njezina vidljiva i ljudska strana u konačnici je podređena onoj duhovnoj, božanskoj.'
 
- Crkva je katolička i stoga je poslana svim ljudima, svim narodima, svim vremenima i svim kulturama kazao je kardinal.

Naglasio je da je Crkva sveta jer joj je tvorac sam Presveti Bog.
 
- Krist Gospodin je dao samoga sebe za nju da je posveti, a Duh Sveti je ljubavlju oživljuje i dariva svetošću. Na svetost je pozvan svaki član Crkve, a temeljna svrha svekolike njezine djelatnosti je svetost. Premda Crkva u sebi uključuje i grješnike, njezina svetost sjaji u svetima, a na najizvrsniji način u Presvetoj Bogorodici Mariji – rekao je kardinal.
 
Kardinal je također potaknuo vjernike da ne zanemare molitve za duše u čistilištu te, stavljajući svoje potrebe i preporuke pred njih, tako s njima dijele posebnu povezanost i općinstvo svetih.
 
U završenom dijelu homilije kardinal Bozanić je naglasio kako svetkovina Svih svetih i Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih, ali i pohodi grobljima i molitve na grobovima pokojnika, šire perspektivu života i otvaraju put prema vječnosti.
 
- Ostati na tom putu znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom, poštujući i vršeći Božje zapovijedi, pogleda uvijek uprta u vječnost. Neka nas na tom putu prati moćni zagovor Presvete Bogorodice Marije -  rekao je.
 
Nakon popričesne molitve uslijedila je svečana procesija do središnjega križa gdje je kardinal Josip Bozanić izmolio molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na groblju Mirogoj, a prisutnim vjernicima udijelio završni blagoslov.
 
Liturgijsko pjevanje euharistijskoga slavlja svetkovine Svih svetih predvodio je Oratorijski zbor Crkve sv. Marka ''Cantores sancti Marci''.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije