Kardinal Bozanić mladomisnicima: Budite graditelji zajedništva i jedinstva

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavi je u subotu 9. lipnja euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za svećenike zaredio sedamnaestoricu mladića. Svoje svećeničko „Evo me“ izrekla su osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata.

mladomisnici.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
09.06.2018 18:00

Ređenike je kardinal pozvao da prije svega molitvom grade jedinstvo u sebi, da se bore da njihova duša ne postane tržište otvoreno svima i svemu. Bdijte nad sobom i čuvajte vrata svoga srca. Ostanite slobodni kako biste mogli prepoznati pokrete svoje duše, pravodobno reagirati na rastresenost koju svijet nameće. Osigurajte vrijeme za Boga i načine da biste tražili njegovo lice i pred Njim se nalazili u tišini svoga srca. Neka vaše srce uvijek nalazi put do Presvetog Srca Isusova, tog vrela Ljubavi neizmjerne. Nemojte upasti u napast i pomisliti da se time oduzima vrijeme za pastoral. Upravo to je prvi način ispravnog pastoralnog djelovanja – naglasio je Kardinal te nastavio: Veliki crkveni pastiri u molitvi su pred Gospodina donosili sebi povjerene duše. Smijemo slobodno reći da je najplodniji dio pastoralnog djelovanja blaženoga Alojzija Stepinca bilo njegovo dugo mučeništvo u Lepoglavi i Krašiću. Ono što mu mučitelji nisu mogli oduzeti bila je molitva i zajedništvo s Bogom. To je u onim teškim vremenima hrvatskom narodu bio blagoslov, koji nas i danas prati.

Poručio im je kako će im svećeničko zajedništvo dati puno više nego što oni možda sada misle. Ali nikad, upozorio je Kardinal, nemojte na tom području raditi računicu između onoga što ćete dati i što ćete primiti. Mislite samo na ono što ćete vi dati subraći: ono što jeste, malo svojega vremena, svoje pažnje i ponešto od svoga mladenačkog poleta. Samo tako osjetit ćete radost i ljepotu zajedništva u Prezbiteriju.

Zaključujući svoju homiliju Kardinal je ređenicima kazao kako oni nisu ljudi prošlosti, nego svećenici budućnosti. Pozvani ste naviještati ljepotu vjere i širiti znakove novosti koji su već prisutni u svijetu i u našem hrvatskom društvu. Stoga s ovog mjesta i našim bogoslovima i svim redovničkim kandidatima i kandidaticama, kao i svima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, ponavljam riječi ohrabrenja. Dragi mladi vjernici, s povjerenjem slijedite Božji put – rekao je na kraju svoje homilije kardinal Bozanić.

Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a na kraju euharistijskog slavlja sedamnaestorica mladića udijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.

 

Fotogalerija
mladomisnici-2
mlaomisnici-3

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!