Kardinal Bozanić na Misi posvete ulja: 'Ono je znak Božje dobrote'

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u župnoj crkvi župe sv. Blaža u Zagrebu Misu posvete ulja u zajedništvu s braćom biskupima i svećenicima.

8.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
28.05.2020 18:25

Ističući da je središte crkvenog bogoslužja sakrament, i kako nas Bog dotiče po materijalnim sredstvima koja je On stvorio i koja On preuzima da se njima posluži čineći ih sredstvima susreta između Njega i nas, Kardinal je u homiliji govorio o ulju koje je, uz vodu, kruh i vino element stvaranja što ih je Bog izabrao da bi uredio ekonomiju sakramenata.

- Naime, kako nam svjedoče Djela apostolska u Antiohiji se učenici Kristovi najprije prozvaše kršćanima (Dj 11, 26). Naziv kršćanin dolazi od riječi Krist, koja je grčki prijevod riječi Mesija, što znači 'Pomazanik'. Stoga biti kršćanin govori o pripadnosti Kristu; kršćanin pripada Božjem Pomazaniku, Onome kojem je Bog darovao kraljevstvo i svećeništvo. Pripada Onome kojega je sam Bog pomazao, ne materijalnim uljem, nego onim tko predstavlja sveto ulje, a to je Duh Sveti - rekao je kardinal.

Istaknuvši kako nas ovo slavlje povezuje i s Maslinskim vrtom, mjestom na kojem je Isus u molitvi i krvavom znoju prihvatio Muku, ali i s mjestom s kojeg je Isus uzašao na nebo, Kardinal je rekao da u simbolici Muke i Uzašašća Isusova na Maslinskoj gori možemo promatrati i dvostruku djelotvornost svetih ulja.

- Sveto je ulje znak Božje dobrote koja nas dotiče u sakramentima: krštenja, krizme kao sakramenta Duha Svetoga, u raznim stupnjevima Sv. Reda i na kraju u bolesničkom pomazanju kad nam se bolesničko ulje daruje kao Božji lijek, koji u tom trenutku svjedoči Božju dobrotu, koja nas učvršćuje i tješi, ali koja nas istodobno, unatoč bolesti, usmjeruje prema definitivnom ozdravljenju u uskrsnuću tijela. Tako nas sveto ulje prati tijekom čitavog života - istaknuo je Bozanić.

Homiliju je završio riječima da u posvećenom ulju, snagom Duha Svetoga, dotičemo Stvoriteljevu dobrotu i Otkupiteljevu ljubav. Pred završni blagoslov Kardinal se još jednom obratio okupljenima istaknuvši znakovitost slavlja Mise posvete ulja uoči svetkovine Duhova kojom se zaokružuje uskrsno vrijeme. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!