Kardinal Bozanić na Misi za Domovinu: Za ono što se voli, žrtvuje se do krajnjih granica

U crkvi sv. Blaža u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Dan državnosti svetu Misu za Domovinu.

Dan-drzavnosti-2020-23.jpg
Autor
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
31.05.2020 10:44

U svečanom euharistijskom slavlju koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, župnik župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren, te tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Stanisław Błachowiak.
 
Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, načelnk Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj, članovi Vlade RH te predstavnici javnog i kulturnog života u Republici Hrvatskoj.
 
Kardinal Bozanić na početku prigodne homilije istaknuo je da je proslava Dana hrvatske državnosti prigoda za posvješćivanje građanske i vjerničke odgovornosti za Domovinu, napose u trenucima novih izazova pred kojima se nalazi ne samo hrvatsko društvo, nego i čitav svijet. Kardinal je naglasio da je ovogodišnji Dan hrvatske državnosti po mnogočemu poseban što otkrivaju tri izvanjske okolnosti.
 
- Posebnost mu daje već i pogled na događaj kojemu obilježavamo tridesetu obljetnicu. Događanja u Hrvatskoj 1990. godine ulaze u okvir procesa koji je godine 1989. zahvatio zemlje Srednje i Istočne Europe, u kojima je vladao komunistički totalitarni režim. Na izvan nenadano i neočekivano podigao se u narodima i tadašnjim državama val dubokih promjena kad su mnoštva progovorila iz svoje nutrine te otvorila svoje potisnute misli i težnje za slobodom - rekao je kardinal Bozanić.
 
Osvrćući se na taj povijesni proces raspada komunističkih režima kardinal Bozanić naglasio je da su iz njega proizašli novi oblici demokracije, a za Hrvatsku nada da se zamršena pitanja mogu riješiti mirnim putem.
 
Druga okolnost koju je Kardinal istaknuo je datum proslave današnjega Dana.
 
- Ponovno slavimo Dan državnosti na onaj dan spomena koji je duboko urezan u povijest hrvatskoga naroda i koji je prirastao srcu ne samo ljudima koji su bili dionici tih događanja, nego i novom naraštaju, kojemu je prenesena važnost uspostave višestranačja, nakon partijske komunističke vladavine. S današnjim je datumom u narodu povezano široko prihvaćanje događaja koji je kasnije imao razna očitovanja u konačnom oblikovanju državnosti. S današnjim su datumom nadalje od početka povezani osjećaji, novi spomen-događaji, istinski simboli, sposobni ujedinjavati i nadahnjivati. Vjerujem da se iz iskustava mijenjanja datuma i u Hrvatskoj naučilo koliko je nerazborito i štetno politički se poigravati kalendarom zajedničkoga nacionalnog spomena koji seže dublje od trenutnih stavova određenih političkih skupina - istaknuo je kardinal Bozanić.
 
Kao treću posebnu okolnost ovogodišnje proslave Dana državnosti Nadbiskup je istaknuo mjesto slavlja, crkvu sv. Blaža, koja je izabrana za današnje euharistijsko slavlje s obzirom na COVID-19 i potres koji je oštetio zagrebačke crkve.
 
- Ovo je prigoda da Bogu zahvalimo i za tolike državne službe i dobrovoljne organizacije koje su prošlih tjedana i mjeseci nesebično uložile svoje vrijeme, znanje te izuzetan napor u nesrećama koje su nas pogodile u pandemiji (Covid-19), kao i u potresu - rekao je Kardinal.
 
U nastavku svoje homilije, tumačeći posljednje Isusove riječi zapisane u Evanđelju po Ivanu "Ti idi za mnom", kardinal Bozanić rekao je da je to poziv na usklađivanje svoga života s Isusovim životom, s Božjim planom i s njegovom voljom.
 
- To je poziv da Isusove riječi i ponašanje, njegovu prisutnost, unosimo u sva ozračja društvenoga života, vođeni njegovim Duhom. To je poziv svakomu od nas da uvijek budemo spremni donositi odluke po mjeri Evanđelja i onda kada to zahtijeva suočavanje s teškoćama. To su vrjednote koje trebaju resiti državu kakvu izgrađuju, za kakvu se zalažu, i u kakvu se trebaju ugrađivati vjernici. Za ono što se voli, žrtvuje se do krajnjih granica. Ono što se voli, ne uništava se. Onoga koga se voli, ne vara se. Onomu tko živi u nama kao ljubav, posvećuje se briga, pomaže mu se i daruje. Zato Hrvatsku grade oni koji je vole! Samo se ljubavlju može oblikovati postojana obitelj, zajednica Crkve, pa i solidna država - naglasio je Zagrebački nadbiskup.
 
Na završteku homilije Kardinal se osvrnuo na govor u Saboru prvog hrvatskog predsjednika od prije trideset godina na današnji dan.
 
- Dr. Franjo Tuđman izrekao je riječi vrijedne naše današnje pozornosti, jer zadaće o kojima je govorio mnoge su ostvarene, a druge ne samo da nisu nestale, nego su zadobile i neke nove oblike te, prošavši kroz žrvanj rata protiv Hrvatske i poraća do najnovijih razvojnih tijekova, postale još žurnije. On primjećuje da 'stari režim ostavlja na mnogim područjima duhovnu i materijalnu pustoš, osobito u školstvu i obrazovanju'. Naznačio je da 'na području kulture i umjetnosti valja ukloniti posljedice prisile idejnoga jednoumlja'. Kao hitnu zadaću vidi i 'moralnu obnovu i etiku rada', zbog posljedica što ih je ostavio 'protunaravni realsocijalistički sustav' koji je 'svojom izopačenošću porušio i omalovažio sve tradicionalne vrednote i moralne norme', što se 'podjednako odnosi na obiteljski i školski odgoj, na profesionalnu, radnu i poslovnu etiku' - zaključio je Kardinal.
 
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!