Koralisti Sisačke biskupije pri svetom Josipu

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na XIII. nedjelju kroz godinu, večernju svetu misu koju je predvodio mons. Antun Sente, župnik župe BDM Snježne i rektor Nacionalnog Svetišta, animirao je ansambl Koralisti Sisačke biskupije pod ravnanjem prof. Jelene Blašković uz orguljsku pratnju vlč. Roberta Jakice i Katarine Mandić.

130.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
30.06.2020 09:56

U prigodnoj propovijedi mons. Antun Sente protumačio je evanđeoski tekst, što znači uzeti svoj križ i krenuti za Njim. Govorio je kako staviti Boga na prvo mjesto znači staviti sve drugo na pravo mjesto. Dotaknuo se nekih primjera ljudi koji su izmolili brojne milosti u ovom Svetištu upravo takvim odabirom, stavljajući Boga na prvo mjesto u svom životu. Rektor je dalje na razumljiv način objasnio primjerima kako se Bog prepoznaje u konkretnoj osobi koju nam je Bog stavio u život; kako se ljubav prema Bogu ostvaruje u ljubavi prema bližnjima, u ljubavi između dvoje supružnika, djece i roditelja, prijatelja.

Nakon misnog slavlja uslijedio je koncert ansambla Koralisti Sisačke biskupije koji je osnovan u svibnju 2020. godine s ciljem njegovanja sakralne glazbene baštine, a o blagdanu svetog Kvirina, zaštitnika grada Siska i Sisačke biskupije u istomenoj bazilici. Iako se 4. lipnja 2020. godine po prvi puta Ansambl predstavio, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa po prvi je puta od svog osnutka održao koncert na poticaj rektora Sentea, a povodom predstojeće proslave dana grada Karlovca.

Članovi Ansambla koji su nastupali na večernjem koncertu su Margareta Klobučar, Jelena Blašković, Monika Pranjić, Tihana Herceg Ivšić, Iva Mihelić, Katarina Mandić, Mario Šarić, Luka Celić i vlč. Robert Jakica.

Program koncerta bazirao se na skladbama sisačkog svećenika i skladatelja Matije pl. Ivšića (1894.-1963.) Ivšićevo skladanje pučkih popijevki bilo je namijenjeno za sve, za narod, svrsishodno liturgiji, lako pamtljivo, jednostavno i shvatljivo puku, kratkih melodija, bez pretjeranih ukrasa uz dominaciju jednog motiva. Zanimljivost je i da je objavljivao neke skladbe u Glasniku sv. Josipa, a jedno od njegovih djela posvećeno je upravo tom svecu. Skladba Sv. Josipu nije objavljena u Glasniku sv. Josipa već u časopisu Sv. Cecilija u kojem se naglasak stavljao na razumijevanje liturgije i liturgijskog pjevanja.

Upravo je tom skladbom Sv. Josipu u istoimenom Svetištu otvoren koncert pod organizacijom Nacionalnog svetišta svetog Josipa kao jedna od organiziranih manifestacija koje se organiziraju povodom predstojeće proslave dana grada Karlovca 13. srpnja.

Druženje članova ansambla Koralisti Sisačke biskupije nastavljeno je u prostorijama Nacionalnog Svetista gdje je mons. Sente uz ukusnu zakusku upoznao sve okupljene s najznačajnijim povijesnim i kulturnim obilježjima grada Karlovca i Dubovca.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!