Mons. Sente poručio vatrogascima: Dobra ruka koja vam pomaže jest Bog

Šesnaesta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu svečano je proslavljena u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 6. svibnja 2020. godine.

200506-Vatrogasci-(1).JPG
Autor
A.S./laudato.hr/D.R.
Fotograf
A.S.
Objavljeno:
 
07.05.2020 12:59

Pobožnost i misno slavlje predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta. Među Josipovim hodočasnicima zbog razumljivog ograničenja bilo je samo desetak članova vatrogasne zajednice Karlovačke županije koji već tradicionalno hodočaste u Josipovo svetište najbližu srijedu o spomendanu svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

U prigodnoj homilij mons. Sente je kazao je kako Bog nadahnjuje one ljude koji imaju hrabrosti osluškivati Boga na dobra djela i daje potrebnu snagu za provedbu Božjih nauma.

- Kada se utječemo Bogu prije donošenja važne odluke u našem životu Bog se pobrine da razumijemo što nam je činiti. Zar to ne primjećujete i vi dragi vatrogasci kada ste pritisnuti teškom situacijom u kojoj je potrebno donijeti teške odluke! Nakon određenog vremena razumijete da dobro donesene odluke nisu samo plod uvježbanosti već i neke nevidljive Ruke koja vas je vodila u dobrom smjeru. Ta dobra Ruka zapravo je Bog - rekao je mons. Sente.

Istaknuo je kako je prva kršćanska zajednica upravo to činila. S jedne strane često su se okupljali na molitvu, a s druge su strane osluškivali što Bog od njih očekuje.

- Prostori koji se spominju iz prvog misijskog putovanja Pavla i Barnabe jesu prostori koji su vezani za njihov život ili život nekih članova njihove rodbine i kršćanskih prijatelja. Po tome možemo zaključiti kako Bog računa na našu osobnost, te ju smijemo uključivati u Božje djelo koje onda Bog nadograđuje, i blagoslivlja. To je činio i sveti Florijan kada je svoje vojnike štitio od progona zato što su kršćani. Ne želeći ih odati i sam 'zaglavi'. Upravo je zato postao zaštitnik svih onih koji sebe žrtvuju za druge - kazao je mons. Sente.

Pojasnio je da kad god sebe stavimo u prostor žrtve, odnosno križa, svojom žrtvom doprinosimo boljitku bližnjima, a to Bog blagoslivlja.

- To je isto činio i sveti Josip. Imao je mnogo planova o zajedničkom životu s Blaženom Djevicom Marijom. Nije mu bilo jednostavno prihvatiti njezinu trudnoću za koju nije znao odakle je. Povjerovao je da je to od Boga i Bog ga je učinio velikanom cijele Crkve. Stoga pozivam svakoga od nas večeras da prepoznajemo različite intervente Božje prisutnosti u našem životu kako bi se po nama Bog proslavljao. Ne zato da bismo na zemlji dobili slavu, nego za život vječni - poručio je propovijednik.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!