Mons. Zlatko Koren: Došašće je vrijeme okupljanja oko oltara, ali i oko obiteljskog stola

Postoje trenuci u kojima bismo trebali otkriti nedjelju u svoj njezinoj ljepoti i to osobito tijekom četiri nedjelje u došašću.

koren-(1).jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
01.12.2019 09:16

Na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u subotu 30. studenog 2019. obred paljenja prve adventske svijeće vodio je župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu i dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren.
 
Mons. Koren je za Hrvatsku katoličku mrežu istaknuo da su se ljudi u obredu paljenja prve adventske svijeće okupili oko nečega lijepoga.
 
- Ovaj današnji trenutak nas je okupio u velikome broju oko jedne točke, okupio nas je oko svjetla. Svjetlo u sebi uvijek ima neku posebnu toplinu i draž. Ono nam pokazuje putokaz kojim nam valja ići. Lijepo je kada se okupljamo, kada želimo dobro jedni drugima. Lijepo je kada u vremenu užurbanosti imamo vremena i za sebe i za brata čovjeka. Upravo to je jedna od stvarnosti zadataka došašća - rekao je mons. Koren.
 
Naglasio je kako postoje trenuci u kojima bismo trebali otkriti nedjelju u svoj njezinoj ljepoti i to osobito tijekom četiri nedjelje u došašću.
 
- Nedjelja je dan kada imamo vremena za Boga. Kada imamo vremena za Boga, onda imamo vremena i za čovjeka. Sabiranje oko velikog obiteljskog oltara u našim crkvama je dragocjeno i treba ga otkriti. Jednako tako, sabiranje oko obiteljskog stola je dragocjeno. Dragocjeno je jer se tu susreću različite generacije, a različite generacije imaju u sebi snagu radovati se i obogaćivati jedni druge - istaknuo je mons. Koren.
 
Potaknuo je na došašće u kojem će biti vremena za Boga i čovjeka, vremena okupljanja oko oltara i vremena zajedništva obiteljskog stola.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije