Obilježavanje Svjetskog dana siromašnih u Zagrebačkoj nadbiskupiji

„Svjetski dan siromašnih“ ustanovio je papa Franjo apostolskim pismom „Misericordia et misera“ 20. studenoga 2016. godine kao plod Jubileja milosrđa.

5.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
14.11.2019 14:55

„Svjetski dan siromašnih“ ustanovio je papa Franjo apostolskim pismom „Misericordia et misera“ 20. studenoga 2016. godine kao plod Jubileja milosrđa.

„Misericordia et misera" (Milosrđe i bijeda) dvije su riječi preuzete od svetog Augustina (354.-430.) koji njima opisuje susret između Isusa i preljubnice (usp. Iv 8, 1-11) kako bi objasnio otajstvo Božje ljubavi kad izlazi ususret grešniku. Na početku dokumenta ističe se da „milosrđe ne može biti po strani u životu Crkve, već tvori njezinu samu bit; čini vidljivim i opipljivim istinu Evanđelja.

Sve se otkriva u milosrđu, sve se odvija u milosrdnoj Očevoj ljubavi“ (usp. Mm 1). Polazeći od biblijske slike iz 8. poglavlja Evanđelja po Ivanu koja opisuje susret Isusa i žene uhvaćene u preljubu, papa Franjo zacrtava put Crkve u budućnosti - biti sredstvo milosrđa u susretu sa svijetom, bez isključivanja bilo koga. Milosrđe treba biti slavljeno i življeno.

U tom smislu Sveti Otac je odredio da se na 33. nedjelju kroz crkvenu godinu slavi Svjetski dan siromašnih, upravo nedjelju prije svetkovine Krista Kralja svega stvorenoga. Na taj će se način, prema Papinim riječima, milost Jubilarne godine na vidljiv način širiti u vremenu i prostoru. Na taj će dan cijela Katolička crkva „promišljati o tomu da se siromaštvo nalazi u srcu Evanđelja i da je nemoguća društvena pravednost i mir sve dok nam Lazar kuca na vrata vlastite kuće“ (Mm 21).

Ove, 2019. godine Svjetski dan siromašnih obilježava se u nedjelju 17. studenoga.

U prigodnoj Poruci uz 3. Svjetski dan siromašnih koja ima naslov „Ufanje ubogih neće biti zaludu“ (Ps 9, 19), koju u cijelosti možete pročitati OVDJE, papa Franjo ističe:

- Stoljeća prolaze, ali stanje bogatih i siromašnih ostaje nepromijenjeno, kao da nas povijest ničemu nije naučila. Dakle, riječi ovoga psalma ne odnose se na prošlost, nego na našu sadašnjost stavljenu pred Božji sud. I danas možemo nabrojiti mnoge nove oblike ropstva kojima su izloženi milijuni muškaraca, žena, mladih i djece - kazao je papa Franjo.

- Svakodnevno se susrećemo s obiteljima koje su prisiljene napustiti svoj zavičaj i negdje drugdje potražiti mogućnost da prežive; siročad koja je izgubila roditelje ili je nasilno odvojena od njih radi brutalnog izrabljivanja; mladi ljudi koji traže ostvarenje u vlastitome zvanju, ali kojima se priječi pristup zaposlenju zbog kratkovidnih ekonomskih politika; žrtve različitih vrsta nasilja, od prostitucije do trgovine drogom, koje su duboko ponižene - napominje Papa.

Prigodom Trećeg svjetskog dana siromašnih, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u nedjelju 17. studenoga u 14.30 euharistijsko slavlje u velikoj kapeli Bezgrješnog Srca Marijina Misionarki ljubavi (Jukićeva 24).

Nakon svete Mise Kardinal će blagosloviti dizalo ugrađeno za potrebe štićenika Misionarki ljubavi. Potom će zajedno s volonterima posluživati kod stola te objedovati s korisnicima pučke kuhinje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije