Obilježen Svjetski dan siromašnih

Na poziv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića brojne župe u nadbiskupiji na različite načine obilježile su prvi Svjetski dan siromaha, koji se po odredbi pape Franje održao 19. studenoga.

siromasni-zg-nadbiskupija.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
Caritas
Objavljeno:
 
20.11.2017 16:58

Središnji program odvijao se tijekom dva dana u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i to obilaskom zagrebačkih beskućnika i podjelom stotinjak paketa pomoći u noći s 18. na 19. studenoga te misnim slavljem i objedom za tristotinjak potrebitih u pučkoj kuhinji samostana sestara Misionarki Ljubavi, u Jukićevoj ulici u Zagrebu.

Iz sjedišta zagrebačkog Caritasa u Vlaškoj 36 skupina od dvadeset i petero volontera među kojima su bili studenti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i svećenički kandidati-studenti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, kao i studenti drugih zagrebačkih fakulteta u pratnji desetak Caritasovih zaposlenika krenula je prema nekoliko adresa u Gradu Zagrebu na kojima se okupljaju beskućnici i drugi potrebiti, noseći im lijepu riječ i poklon-pakete sa šalovima, kapama, čarapama i sredstvima za osobnu higijenu. Među skupinom koja je obišla zagrebački Glavni kolodvor bila je ravnateljica Caritasa s. Jelena Lončar. Volonteri svjedoče o dirljivosti susreta jer su beskućnici i potrebiti osjetili da netko primjećuje kako žive.

U nedjelju 19. studenoga duhovni program i zajednički objed u povodu prvoga Svjetskoga dana siromaha, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je u suradnji sa samostanom sestara Misionarki Ljubavi. U dupkom punoj, velikoj samostanskoj kapeli svečano misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a slavlje je pjevanjem animirao zbor župe sv. Petra, ap. iz Zagreba.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Gorski posvijestio je na činjenicu da se Crkva od svojih početaka brinula za siromahe, koji su pravo lice Crkve, te istaknuo da je to lice upravo caritas.

Tumačeći Kristovu prispodobu o talentima, biskup Gorski okupljene je podsjetio na to „koliko smo međusobno različiti, ali i na ono što nam je zajedničko - to da smo djeca Božja, da imamo dar života u kojemu nas Bog na nešto poziva". Objasnio je da s darovima, koje smo od Boga dobili da se njima služimo i da njima drugima služimo, raste i naša odgovornost pred Bogom.
„Zapitajmo se kako smo razvijali dar života koji smo dobili da bude ljudski, da bude kršćanski, da bude Božji? To je važno - ne koliko smo stekli, nego jesam li po tom daru života ja postajao bolji čovjek, jesam li rastao u svojoj ljudskosti, u onome što me iznutra čini čovjekom?", pozvao je biskup Gorski.

Na koncu je sve okupljene pozvao da Božji dar vremena ovozemaljskoga života iskoriste za dobro, da ne propuste prilike za dobra djela jer neće biti drugoga života, druge šanse. „Ovo je naš jedini život, ma kakav god bio. Sa svim mukama, ali jedini je i zato veoma dragocjen", istaknuo je biskup Gorski te homiliju zaključio riječima „Isus nam želi kroz ovu prispodobu reći: 'Vodite brigu o tom vremenu. Nemojte odustati od sebe!' Nemojte odustati od sebe jer kad čovjek odustane od sebe on zakopa talenat, a mi često odustanemo zbog straha pred drugim ljudima, zbog straha da smo nesposobni, zbog straha što će netko drugi reći. Zbog kojekakvih obzira mi odustanemo od sebe. Evo, Isus kaže: 'Nemojte odustati nikada! Nemoj zakopati talenat u zemlju - svoj život svoju vjeru, svoju ljubav, svoju nadu - nikada to nemoj zakopati u zemlju! Nemoj odustati od toga! Razvijaj!'"

Prije blagoslova, zahvalu okupljenima uputila je poglavarica samostana s. Marija Kolbe, pritom posebno zamolivši biskupa Gorskoga da prenese kardinalu Bozaniću zahvalnost za podršku u radu sestara Misionarki Ljubavi. Podsjetila je na izjavu sv. Majke Terezije, koju je ona često ponavljala, da su siromasi divni ljudi te je zahvalila nazočnim potrebitima: „Hvala vam što nam omogućavate da služimo Isusa po vama i u vama".

U pripremi i podjeli objeda sestrama Misionarkama Ljubavi i njihovim volonterima pomagali su Caritasovi volonteri i zaposlenici, odjeveni u majice s geslom prvoga Svjetskoga dana siromaha „Ne ljubimo riječima, već djelima". Više zagrebačkih župa donacijom kolača obogatilo je obrok.
Posebnu zahvalu za podršku ovoj akciji Caritas Zagrebačke nadbiskupije upućuje Hrvatskoj mreži za beskućnike, čiji su predstavnici sudjelovali u podjeli paketa potrebitima na zagrebačkim ulicama u noći s 18. na 19. studenoga.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije