Održan susret svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u trajnoj formaciji

Prvi tematski susret svih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine zaređenih u posljednjih deset godina održan je u ponedjeljak 25. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

susret-svecenika-zg-nadbiskupij.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
26.02.2019 13:46

Na susretu su sudjelovali svi biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine, na čelu sa  zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem te stotinu i pet svećenika.

Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine su na svojoj trideset i devetoj sjednici u lipnju prošle godine odlučili program Trajne formacije svećenika oblikovati tako da unutar njega bude jedan zajednički tematski susret na kojem će biti i svi biskupi Metropolije.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa te pozdravom i uvodom kardinala Bozanića. Nakon podjele svećenika u manje skupine uslijedio je rad u sedam skupina koje su moderirali biskupi.  Svaka skupina imala je za obraditi zasebno tematsko područje, a sve su uokvirene pod temom susreta 'Služba prezbitera pred suvremenim izazovima u Crkvi i svijetu'.

Nakon rada po skupinama uslijedilo je izvješće po grupama u kojem su svi sudionici susreta bili upoznati s rezultatima rada tematskih područja.

Prva skupina kojom je moderirao zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski vodila je raspravu na temu "Upravljanje crkvenim dobrima brižljivošću dobrog domaćina". U izvješću naglasili su da sva crkvena dobra pripadaju Bogu, njima se mora upravljati brižljivošću dobroga domaćina koji o svom upravljanju mora položiti račun i odgovarati za svoje upravljanje.

Skupina kojom je moderirao bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak obradila je temu "Svećenik i mediji" te u prikazu rada u grupi naglasila da je Isus od početka javnog djelovanja bio prisutan u javnosti, kao i Crkva kroz povijest. Naglašeno je da Crkva medije ne može ignorirati, te da su mladi oni koju su najviše zahvaćeni utjecajima medija. Iz rasprave je također proizašlo da nerijetko postoji nezadovoljstvo medijskim pristupom pojedinim temama, a naročito vjerske tematike.

Skupina koja je obrađivala temu "Ekumenizam i međureligijski dijalog" a kojom je moderirao sisački biskup Vlado Košić naglasila je važnost molitve u življenju ekumenskog poslanja Crkve, te pokušala odgovoriti na pitanja koliko pojedinci utječu jedni na druge, te kako postići zajedništvo kada ga drugi možda ne traži.

"Odnos svećenika prema vjernicima laicima" bila je tema skupine kojom je moderirao kardinal  Bozanić.  Skupina je aktualizirala problem klerikalizacije u Crkvi, fenomen koji papa Franjo često spominje. Zaključeno je da taj pojam nije jednoznačan niti u ovoj mjesnoj Crkvi, te u različitim krajevima ima različite manifestacije. Naglašena je nužnost pastoralne orijentacije svakog prezbitera koji treba biti blizu čovjeka, ali uvijek u Kristovo ime i Crkve – 'poljske bolnice'.

Radna skupina "Svećenik i javnost" kojom je moderirao zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u svom je radu istaknula da današnji svijet prolazi kroz sve brže promjene.  Naglašeno je da Crkva nije ni privatna ni javna, već zajednička, odnosno zajednica vjernika u Kristu. Rečeno je da svećenici moraju biti prisutni u javnosti poradi navještaja Evanđelja, te da je potrebna nazočnost čak i kada se to ne želi.

Skupina koja je govorila o "Svećeničkoj duhovnosti", pod vodstvom varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka istaknula je važnost duhovnosti koja se pokazuje i u odnosu prema drugim svećenicima.

Skupina je naglasila važnost njegovanja molitvenog života prezbitera kao ključnog uvjeta za svjedočenje koje izvire iz sakramenta svetog reda. Križevački vladika Nikola Kekić moderirao je skupinom koja je obradila temu "svećenika i liturgija" u kojoj su izneseni neki važni aspekti prezbiterske liturgijske duhovnosti i djelovanja.

Na kraju susreta sudionicima se obratio kardinal Bozanić, izrazivši radost i zadovoljstvo plodnim raspravama koje su pokazale zanimanje i svijest kod biskupa i svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine za otvaranjem tema koje pridonose kvalitetnoj trajnoj formaciji klera, ali i donošenju odluka te pastoralnom planiranju, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!