Otvorena Godina kardinala Kuharića za župu Pribić

Geslo proslave je ''Blagoslovi nas Gospodine!".

k.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.04.2018 09:15
Na treću vazmenu nedjelju, 15. travnja ove godine, u župi sv. Siksta pape u Pribiću pored Krašića (Jastrebarski dekanat), svečano je otvorena Godina Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića za istoimenu župu. Koncelebrirano Misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom Stjepanom Dijanešom te vlč. Nenadom Krajačićem, župnikom grkokatoličke župe Pribić i Prečno.

Okupljeni smo kako bi se prisjetili da imamo ''zagovornika kod Oca" kako nam kazuje i današnja Božja riječ, istaknuo je u propovijedi preč. Pavlaković. I zaista, Kardinal Kuharić živio je svjestan duboke drame ljudskoga roda, bio je uvijek uronjen u pitanja koja su mučila čovjeka. No, bilo bi pogrešno ne vidjeti njegov evanđeoski odmak. Kardinal se nije nastojao svidjeti nekomu prešućivanjem Kristove istine. Premda masovni mediji danas mogu stvarati razne slike o ljudima iz bliže i dalje prošlosti, graditi dojmove kakvi odgovaraju nekom trenutačnom cilju, ono što ostaje kao provjerljivo jesu izravna svjedočanstva, njegove riječi i susreti s njim. Među sjećanjima o kardinalu Kuhariću sigurno se nalazi njegova blizina čovjeku, ali evanđeoska blizina, ona naime koja je dopustila da progovori Bog sa svom zahtjevnošću osporavanja njegovih stavova u društvu, kako u doba komunističkog totalitarizma, tako i za vrijeme rata protiv Hrvatske domovine, kao i u vrijeme demokratskih promjena devedesetih godina prošloga stoljeća. Dok molimo za proglašenje svetim blaženoga Alojzija, osjećamo da je u toj molitvi i Sluga Božji kardinal Franjo. Pamtimo njegovu radost u vrijeme beatifikacije, radost čovjeka koji je svim svojim bićem pronosio glas o svetosti blaženoga Alojzija i bio glas onih koji nisu smjeli govoriti. Ta dva života jasno pokazuju isti spoj vrijednosti, istine i savjesti, jer su vođeni istim Duhom, jer su vođeni poštivanjem Božjih zapovijedi, zaključio je propovjednik.

Trojica sjemeništaraca su zajedno s domaćim ministrantima posluživali kod oltara, a na koncu slavlja svoje svjedočanstvo duhovnoga poziva izrekao je Marko Štefanov, sjemeništarac maturant iz Varaždinske biskupije, a o životu u sjemeništu i aktivnostima koje sjemenište nudi govorio je Lovro Sušac, sjemeništarac prve godine iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Priprema za otvaranje ovog jubileja započela je 2012. godine pod geslom ''Gospodine providi!", a sama ''Godina kard. Kuharića" trajat će do 16. travnja 2019. godine kada se slavi 100. godina krštenja Sluge Božjega kard. Franje Kuharića, samo dan nakon proslave njegova rođendana.

Geslo proslave je ''Blagoslovi nas Gospodine!", a za tu prigodu župa želi podići spomenik kardinalu u cinktoru župne crkve te urediti Trg i prostor oko župne crkve te budućeg spomenika.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!