Proslavljena svetkovina župne zaštitnice sv. Jelene Križarice

Od 18. do 20. svibnja u Župi Svete Jelene Križarice održana je trodnevna duhovna priprema uoči proslave župnog blagdana s kojim se ujedno proslavila 360-e obljetnica od osnutka župe i 220-a godina od početka izgradnja župne crkve te 25-a godina proglašenja gradom Grada Zaboka.

index.jpg
Autor
Darko Fiket/Laudato/M.S.
Fotograf
Darko Fiket
Jučerašnjim Euharistijskim slavljem proslavljena je svetkovina župne zaštitnice koju je predslavio p. Franjo Jurinec, gvardijan samostana sv. Katarine u Krapini uz koncelebraciju svećenika iz Dekanata vlč. Josipa Čuliga i vlč. Tomislava Novosela, domaćeg sina svećenika vlč. Damira Ivaneka i župnika Marijana Culjaka, te velikog broja ministranata, djece i mladih kao i okupljenih hodočasnika i župljana.  Misnom slavlju nazočili su i predstavnici Grada Zaboka.
 
P. Jurinec u svojoj je propovijedi podsjetio na život velike žene s prijelaza 3. u 4. stoljeće za vrijeme čijeg života je njezin sin, rimski car Konstantin Veliki kršćanstvo učinio slobodnim.
 
- To se može zahvaliti ponajviše Jeleni, koja je bila velika majka i koja je vjerovala. Zato nam ona ima puno toga za reći, jer majke su izvori najveće mudrosti na zemlji. Pozivam Vas dragi vjernici da činimo dobro, da strpljivo nosimo svoje križeve, boli i terete, ljubeći svoje neprijatelje. Isus nam je od svih zapovijedi naglasio posebno dvije: 'Ljubi Boga iznad svega, a čovjeka kao sebe'. Naša je sveta Jelena stavila Boga na prvo mjesto, a čovjeka odmah pokraj, i to čovjeka koji je odmah pokraj tebe. Dozvolimo da Duh Božji djeluje u nama da naši životi budu kvalitetni, ispunjeni Bogom i ljubavlju.
Vaša župa proslavlja velike obljetnice a župa je zajednica koja okuplja sve djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želimo da nam ovaj današnji dan i riječi koje smo čuli budu poticaj da još više shvatimo što i koliko župa znači za sve nas, da bude motivacija svakome od nas, da budemo oni koji će tražiti upravo ovdje, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život, zaključio je p. Jurinec.
 
Po završetku Misnog slavlja, domaćin susreta župnik vlč. Culjak zahvalio je svima, ponajprije p. Franji na nadahnutim riječima homilije, braći svećenicima, ministrantima, pjevačima, suradnicima te svim okupljenima na slavlju.

 
 
                                                     

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!