Ratko Perić u Krašiću: Stepinac je umro kao pravednik

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić predvodio je misu u Krašiću povodom 60. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca

18.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
10.02.2020 15:23

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću na spomen 60. obljetnice smrti kardinala Alojzija Stepinca euharistijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

- Sve se odvijalo prema scenariju svevišnjega Boga koji nikada ne čini pogrješke u koracima. Dok je Stepinac u svemu svom životu i u trenutku smrti svjedočio da nas je Bog iz ljubavi stvorio, da nas očinski uzdržava na zemlji uz našu suradnju i da će nas suditi po djelima našim, bezbožni su se komunisti sami zapetljavali u šiblju svoje nevjere niječući Boga stvoritelja, uzdržavatelja i sudca - kazao je Perić.

Biskup Perić podsjetio je na posljednji dan krašićkoga zatočeništva kardinala Stepinca.

- Nakon što je osjetio da mu se bliži dan odlaska s ovoga svijeta, na kojem je dobar boj bio, trku završio i vjeru očuvao, obavio je sve po crkvenom redu: najprije opću životu ispovijed pred župnikom Vranekovićem, zatim je zamolio apostolski blagoslov i sakrament bolesničkog pomazanja. U nazočnosti svoje rođene sestre Josipe, dvojice svećenika te pet sestara Služavki Maloga Isusa, pobožno se posljednji put pričestio - prepričao je biskup Perić.

Opisujući posljednje sate života blaženika, biskup Perić naglašava kako je Alozije Stepinac bio vidno radostan.

- U 14.00 sati zamolio je svijeću, blagoslovljenu na Svijećnicu, i držao je u ruci, a pogledao u Gospinu sliku na zidu. U 14.15 čuše se riječi: Fiat voluntas tua - Budi volja tvoja. I predade duh Bogu od kojega ga je i primio 62 godine prije toga. Tako pravednici umiru u miru, nepostiđene nade ulazeći u Ljubav koja ne prestaje - istaknuo je biskup Perić.

Stepinac je u kućnom pritvoru u Krašiću boravio 8 godina, 2 mjeseca i 5 dana, a na sprovodu je sudjelovalo 16 biskupa, oko 500 svećenika, 180 bogoslova i 430 sjemeništaraca.

- Zahvalni smo Bogu koji je krjepostima vjere, nade i ljubavi oblikovao miljenika po srcu svome, koji se uvijek čiste savjesti zauzimao za proslavu imena Isusova, za dobro Crkve i svoga naroda. Zato nam i može pomoći da izađemo iz iz tolikih lutanja i krivih koraka na pravi put Božji - zaključio je propovijed mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije