Slovenski vjernici hodočastili na grob Bl. Alojzija Stepinca

U pozdravnome govoru mons. Šaško također je istaknuo kako je dragocjeno vidjeti radost, zahvalnost i molitvu koja povezuje te ljubav koja je plod svetosti, a njezin je osjećaj puno širi od jednoga naroda.

_MG_0504.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
20.10.2019 15:35
U sklopu sedmoga susreta slovenskih i hrvatskih katolika, koji se je u subotu 19. listopada održao u Krašiću, rodnoj župi bl. Alojzija Stepinca, slovenski su vjernici, predvođeni mons. Stanislavom Lipovšekom, pomoćnim celjskim biskupom u miru, hodočastili na grob hrvatskoga blaženika u zagrebačkoj katedrali. Hodočasnike je, uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića dočekao i pozdravio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.
 
- Na povratku u Sloveniju željeli ste doći ovamo, nošeni istim Duhom koji vas je potaknuo na današnje putovanje. Kada se zajedno stave blaženi Alojzije Stepinac i katolici u Sloveniji, između njih postoji prepoznatljiva poveznica zahvalnosti. Kao što je 1943., upravo u mjesecu listopadu (21. listopada), nadbiskupu Stepincu uime Ureda za useljene Slovence zahvalio dr. Čuš, i mi svoje osjećaje smijemo izreći njegovim riječima: Srce nam zastaja od sreče! On piše: „Srce nam zastaja od sreče, ko Vas Prevzvišeni vidimo u duhu kako prihajate k nam kakor Božji poslanec s pozdravom: Mir vam bodi! Vidimo Vas, kako nas ljubeče blagoslavljate, nam brišete solze trpkosti, nam donašate kruh, za katerega molimo vsaki dan“ – rekao je biskup Šaško. 
 
U pozdravnome govoru mons. Šaško također je istaknuo kako je dragocjeno vidjeti radost, zahvalnost i molitvu koja povezuje te ljubav koja je plod svetosti, a njezin je osjećaj (Sensus Ecclesiae) puno širi od jednoga naroda.
 
- Ovdje vidimo plodove trpljenja. Iz muke i nepravde rođena je nova snaga, ponajprije u zahvalnosti u kojoj i ja osjećam potrebu zahvaliti slovenskim katolicima koji su sačuvali i brinuli se za spomen na tolike Hrvate koji su bili udareni nasiljem i kojima je bio namijenjen zaborav i šutnja, čak i o mjestima na kojima su zakopani. Ali vaša ljubav i hrabrost sačuvala je spomen na njih - kazao je biskup.
 
Govor je završio pozivom na molitvu: ''Molimo Gospodina da nas i dalje nadahnjuje, i da kao što cijeloga dana posebno molimo, potakne odgovore u srcima onih koje zove na spremno služenje Bogu, Crkvi i narodu u duhovnim zvanjima, da kao radnici, Božji poslanici blagoslivljaju, brišu suze i donose hranu za život. Neka nam svima bude na pomoć zagovor blaženoga Alojzija, a vama hvala na vašemu svjedočanstvu, dok molimo jedni za druge i dok nam srce zastaja od sreče''.
 
Izmolivši molitvu za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca te Litanije Majci Božjoj, slovenski hodočasnici uputili su se na put kućama. Osmi susret hrvatskih i slovenskih vjernika održat će se 2021. u Turnišču u biskupiji Murska Sobota.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!