Srce i riječ za Vukovar

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu organiziralo je svečanu akademiju “Srce i riječ za Vukovar”, koja se održala 14. studenoga 2017. godine u dvorani “Vijenac” u Zagrebu

srce_i_rijec_proto_1-1024x683.jpg
Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
nbs-zg.hr
Objavljeno:
 
15.11.2017 15:35

'Srce i riječ za Vukovar' naziv je svečane akademije koju već godinama oranizira nadbiskupijsko bogoslovno sjemenište, kako sudbina našeg hrvatskog naroda nikad ne bi bila zaboravljena. Svoja ratna svjedočanstva s prve crte obrane Hrvatske podijelili su sestra Marija Zora Pavić, prečasni Stjepan Bradica te ratni izvjestitelj Darko Dovranić.

Filmski redatelj, novinar i urednik Darko Dovranić rekao je kako se više ne smijemo vraćati u prošlost te da ne spominjemo emocije, već da trebamo posjetiti Vukovar i Vukovarce i vidjeti kako i na koji način im pomoći.

Sestra Marija Zora Pavić tijekom Domovinskog rata bila je uključena u medicinski tim za zbrinjavanje hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Sestra Marija Zora prisjetila se teške noći kada su na hitni medicinski prijem stigli ranjenici iz Vukovara, stigli su u kamionu prekrivenim ceradom, u teškom stanju, bez svijesti, sa imenima napisanim na prsima, rukama jer medicinskom osoblju nitko nije mogao reći imena ranjenika. Teška je to emotivna noć bila, ali prema hitnosti medicinski tim sanirao je ranjenike.

Velečasni preč. Stjepan Bradica, umirovljeni je župnik Župe sv. Antuna Padovanskog i BDM kraljice mučenika u Lasinji, koji je tijekom Domovinskog rata završio u progonstvu, župa mu je bila razrušena, a on se odlučio vratiti i krenuti s obnovom crkve. Preč. Stjepan uspio je obnoviti župu u koju su se vratili njegovi župljani koji su zajedno sa njim bili prognani. Velečasni Stjepan cijelo svoje svećeničko djelovanje proveo je u Lasinji, a najavio je i mogućnost pisanja knjige jer ima mnogo vrijednih anegdota za isrpičati.

Glazbenim su angažmanom Akademiju upotpunili sopranistica Darija Auguštan te oktet, bend i tamburaši zagrebačkih bogoslova. Po završetku Akademije uputili smo svoje molitve za domovinu, za poginule branitelje, za naše obitelji i za mir u svijetu te uz upaljene svijeće i lampione iskazali svoju zahvalu Gospodinu na svim dobrima koja od njega primamo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije