Susret ministranata Karlovačkog dekanata i hodočašće lovaca Karlovačke županije sv. Josipu

Susret ministranata Karlovačkog dekanata i hodočašće lovaca Karlovačke županije sv. Josipu održani su 3. studenog 2018. godine u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa.

download-(10).jpg
Autor
Lorena Kasunić/Laudato/M.S.
Fotograf
Petar Vuković
Objavljeno:
 
05.11.2018 09:39
Pastoralni centar Svetišta od ranih je poslijepodnevnih sati bio ispunjen ministrantima iz cijelog grada Karlovca koji su došli kako bi se bolje upoznali i nešto poučno čuli od preč. Matije Pavlakovića, rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu te člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije.
 
Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori “NaSveJak” za svoje mlađe sugrađane. Radeći u manjim grupama, svatko je imao priliku reći nešto o sebi te komunicirati s ministrantima iz drugih župa. Uslijedila je kateheza u kojoj je rektor Pavlaković, na djeci pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i slijediti Njegov glas. Pripovijedao im je o vlastitom iskustvu, kako je on odlučio postati svećenikom te zašto nikada nije zbog toga požalio. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti “na razini zadatka” koji im je povjeren.
 
- Čast je biti oko oltara i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.
 
Na kraju kateheze, svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali. Vjerojatno najbučniji dio cijelog susreta bio je ministrantski kviz gdje su mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka i praktičnog vjerskog života. Nagrada za točan odgovor bila je vrlo poticajna stoga su i iskusni animatori priskočili u pomoć. Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima. Uslijedila je okrjepa tijela, a nedugo zatim i okrjepa duha u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
 
Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i lovaca na euharistijskom slavlju koje je predslavio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta, vlč. Antunom Kolićem i dekanom Karlovačkog dekanata vlč. Draženom Karačićem.
 
U prigodnoj homiliji o spomendanu sv. Huberta, zaštitnika lovaca, preč. Matija Pavlaković zapitao je sebe i sve prisutne zašto su lovci izabrali baš svetog Huberta kao svoga zaštitnika. U svojoj homiliji pokušao je dati odgovor na to pitanje.
 
- Lovci imaju važnu ulogu u očuvanju prirode - čuvaju i pomažu prirodnu selekciju životinja, time pokušavaju održati ravnotežu unutar ekosustava. Paze na životinje tako što ih prehranjuju tijekom zime, štite ih od krivolovstva. Uz tjelesno dobro koje lov čini, prisutno je i ono duhovno dobro, iako vjerojatno nikad nisu o tome razmišljali, istaknuo je preč. Pavlaković.
 
Rekao je i kako je sveti Hubert uočavao poveznicu između Boga i prirode u kojoj je nalazio utjehu u teškim životnim trenucima.
 
- Tako i Vi imate šansu, poput svoga zaštitnika, susresti Boga - da nebo uđe u vaša srca i da liječi vas i vaše obitelji. Priroda pruža mogućnost ulaska u ravnotežu između buke svijeta i tišine, stresa i opuštenosti. Jedini mir našoj duši može dati Bog, a ako Njega nalazimo u ljepotama prirode, ako Mu se obraćamo dok u njoj boravimo, onda će se tjelesno i duhovno dobro lova u potpunosti ispreplesti, rekao je preč. Matija.
 
Savjetovao je lovcima i da im ne prođe nijedan lov, a da za to vrijeme nisu barem jednu molitvu uputili Bogu.
 
Na samom kraju obratio se lovcima, ali i ministrantima, da dopuste biti ulovljeni od Boga, baš kao što je dopustio sveti Hubert.
 
- Osim čuvanja prirode i životinja, morate biti čuvari svojih obitelji, to je ono najdragocjenije jer: 'što vam vrijedi sve što postignete ako svoje najdraže izgubite, zaključio je preč. Matija.
 
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor mladih “Agape”. Prije završnog misnog blagoslova rektor Svetišta, mons. Antun Sente ml., zahvalio se preč. Matiji Pavlakoviću na prigodnoj homiliji, ali i na prihvaćanju svakog poziva koji mu je bio upućen da dođe propovijedati u svoju rodnu župu BDM Snježne - Dubovac. Naime, nedavno je prevodio euharistijsko slavlje za policajce, prije toga za vatrogasce, a u ovim danima oko blagdana Svih Svetih rado je uskočio pomoći braći svećenicima na Dubovcu.
 
Obilježavanje blagdana svetog Huberta nastavilo se neformalnim druženjem u prostorima Pastoralog centra Svetišta gdje je bila pripremljena okrjepa.
 
Još jednom se Nacionalno svetište svetog Josipa pokazalo kao mjesto susreta različitih civilnih i župnih zajednica koje se žele okupljati u Gospodinovom domu i tako podsjetiti svoje članove na poslanje svakog katolika - da u svemu što rade budu ponosni širitelji i čuvari Božjeg kraljevstva ovdje na zemlji. 
Fotogalerija
download-(11)
download-(12)
download-(13)
download-(14)
download-(15)
download-(16)
download-(17)

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!