Susret predstavnika vjerničkih društava, udruga i crkvenih pokreta

Ususret četvrtom zasjedanju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u ponedjeljak, 6. studenoga 2017. održan je susret predstavnika vjerničkih društava, udruga i crkvenih pokreta koji se okupljaju na području Zagrebačke nadbiskupije na temu „Laikat u Crkvi – vjerničko udruživanje“.

tiskovni-zg-nadbiskupije.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
07.11.2017 14:41

Susretu su predsjedali pomoćni biskup zagrebački mons. dr.sc. Ivan Šaško i biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike preč. mr. Marko Kovač.

Zahvaljujući na odazivu i prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Šaško je na početku okupljenima predstavio novoimenovanog biskupskog vikara za pastoral i povjerenika za vjernike laike preč. mr. Marka Kovača ističući zadaću upoznavanja s pastoralnim nastojanjima na području Zagrebačke nadbiskupije koja obiluju mnogobrojnim inicijativama vjernika laika.

To bogatstvo različitosti koja se očituje u zajedničkom poslanju svjedočenja i naviještanja Isusova Evanđelja, na osobit se način moglo vidjeti u dosadašnjim sinodskim zasjedanjima, a što nas sve upućuje na potrebu jačanja zajedništva i crkvenosti.

O crkvenosti, odnosno o kriterijima za rasuđivanje i priznavanje laičkih udruženja, nakon biskupa Šaška govorio je biskupski vikar Kovač. Polazeći od postsinodalne pobudnice pape Ivana Pavla II., Christifideles laici – O pozivu i poslanju vjernika laika u Crkvi i u svijetu, naveo je pet temeljnih kriterija: davanje prvenstva pozivu svakog kršćanina na svetost, odgovornost u ispovijedanju katoličke vjere, svjedočanstvo čvrstog i uvjerenog zajedništva, podudarnost i dioništvo u apostolskoj svrsi Crkve te nastojanje oko ponazočenja u ljudskom društvu. Ti temeljni kriteriji nalaze svoju provjeru u stvarnim plodovima kojima je popraćen život i u djelima tih raznih oblika udruživanja, zaključio je biskupski vikar Kovač.

Uslijedila je rasprava u kojoj su okupljeni predstavnici vjerničkih društava, udruga i crkvenih pokreta mogli predstaviti svoj rad, odnosno postaviti pitanja.

Jedno od pitanja bilo je pitanje „napetosti između karizme i institucije“. Odgovarajući na upit, biskup Šaško je istaknuo da te napetosti nema niti je može biti, jer institucija nije nešto protivno karizmi, nego je i sama karizma. Institucija je izrasla iz karizme, dara poslanja i kroz svoje djelovanje poprimila svoj institucionalni oblik upravo s ciljem da se karizma oslobodi svega onoga što je može sputavati u poslanju ili odvesti na krivi put. Karizma nije samo dar, nego i velika odgovornost.

Na pitanje oko društvenog i političkog angažmana vjernika laika, koje često puta izaziva nerazumijevanje i nesnalaženje, biskup Šaško je naglasio važnost razlučivanja između politike kao poziva i odgovornosti svakog vjernika laika za dobro zajednice u kojoj živi, i s druge strane stranačke politike i strančarenja u koju Crkva ne ulazi. Vjernici laici ne smiju i ne mogu bježati od politike.

Na susretu su svi sudionici istaknuli potrebu češćeg susretanja kao i novih zajedničkih inicijativa osobito u kontekstu smjernica koje će dati Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!