Virtualna 3D šetnja Zagrebačkom katedralom i Muzejem bl. Alojzija Stepinca

Odsada možete unutrašnjost zagrebačke katedrale razgledati kroz 3D virtualnu šetnju.

katedrala-iznutra.jpg
Autor
zg-nadbiskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
12.10.2019 10:06

Zagrebačku katedralu Uznesenja Marijina, najveću hrvatsku sakralnu građevinu i jednog od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine, rado posjećuju brojni vjernici i ljubitelji kulturne baštine hrvatskog glavnog grada Zagreba. Do sada su svi koji su željeli razgledati katedralu morali doći pod njezine gotičke svodove, ili pogledati fotografije ili kakav dokumentarac, piše Zagrebačka nadbiskupija.

Odsada to nije sve! Ovih je dana unutrašnjost tog simbola grada Zagreba snimljena visokosofisticiranom trodimenzionalnom kamerom te je za korisnike novih tehnologija - interneta i ostalih društvenih mreža - priređena 3D virtualna šetnja. Svi koji su povezani 'mrežom svih mreža' mogu odsada razgledati unutrašnjost 'majke svih crkava' Zagrebačke nadbiskupije i doživjeti je u dosad nedoživljenom iskustvu i ljepoti te se osjetiti pozvanima da iz udobnosti svoje radne ili dnevne sobe sada još više dođu uživo vidjeti zagrebačku ljepoticu.

Svoje znanje i entuzijazam Zagrebačkoj nadbiskupiji besplatno je ponudio mladi poduzetnik Goran Vidaković, vlasnik tvrtke "Tornado 360" iz Umaga. Uz dopuštenje Konzistorijalnog vijeća te u suradnji s mons. Nedjeljkom Pintarićem, direktorom Riznice Zagrebačke katedrale i Muzeja bl. Alojzija Stepinca, snimio je, obradio i pustio za korištenje virtualnu šetnju Zagrebačkom katedralom i Muzejom bl. Alojzija Stepinca.

Mozak svih ideja i događanja u virtualnom svijetu "Tornado 360" je poduzetni Vidaković, koji svoju tvrtku predstavlja kao novi i mladi "start up" čija je ideja vjerodostojna vizualizacija prostora i impresioniranje klijenata kroz što više skeniranih prostora i 3D virtualnih šetnji. Na pitanje što sve gledatelju omogućuje virtualna šetnja izvedena tehnologijom koju koristi u svom radu, Vidaković odgovara da koristi visokosofisticiranu kameru američke tvrtke 'matterport' te da virtualne ture izrađene 'matterport' tehnologijom daju vjerodostojnu vizualizaciju stvarnog prostora, omogućuju gledatelju doživljaj kao da je stvarno tamo, iako se gledatelj nalazi iza svog računala, mobitela ili tableta. Virtualne šetnje nadmašuju standardne fotografije, pružaju korisniku pogled na prostor od 360 stupnjeva iz svih kutova za istinsko interaktivno i imerzivno iskustvo, ističe Vidaković.

Prošećite zagrebačkom katedralom ovdje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!