Volontiranje može učiniti svijet ljepšim

Studentica filozofije Theresa Steiner volontirala je od 6. do 25. kolovoza na »solidarnoj razmjeni« preko Caritasa Biskupije Graz-Seckau u Kući ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

4.jpg
Autor
czn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Ana Badrov
Objavljeno:
 
26.08.2019 11:55

- Caritas je vrlo poznat u Austriji te sam odlučila upravo tamo volontirati i pomoći potrebitima. U projektu Lerncafé sudjeluju djeca od 6 do 15 godina kojima pomažem s domaćim zadaćama i učenjem. Tako volontiram jednom tjedno. Najčešće se radi o djeci čiji materinji jezik nije njemački i trebaju dodatnu pomoć - , kaže Therese, koja je za Kuću ljubavi saznala putem interneta tražeći mjesto na kojemu bi mogla steći iskustvo volontiranja u inozemstvu. Na to ju je poticala velika želja da pomaže onima koji trebaju njezinu pomoć.

Po dolasku u Zagreb bila je smještena u Caritasovu Kuću za mlade »Da život imaju!« na Trešnjevci, iz koje je svakodnevno odlazila na Savicu u Kuću ljubavi u kojoj je provodila slobodno vrijeme s djecom, osmišljavala igre za njih i pomagala odgajateljima. Njezini dojmovi s volontiranja Caritasu, ali i općenito boravka u Hrvatskoj, bili su izvrsni.

- Sve je odlično organizirano, svi su ljubazni i prijateljski raspoloženi i tako su me prihvatili. Djeca su super, kao i hrana. Osjećam se vrlo ugodno volontirajući ovdje. Ljudi su otvoreni, prijateljski nastrojeni, pristojni - ne samo u Caritasu, nego svugdje. Vrlo je lako pričati s njima jer su komunikativni. Oduševljena sam prirodnim ljepotama. Za vikend sam posjetila Jarun i Sljeme koji mi se sviđaju.

Na upit želi li ponovno volontirati u Kući ljubavi i zašto, Theresa je odgovorila:

- Mogu to zamisliti. Zašto? Zato jer je odlično! Djeca su super, pogotovo kako se nose sa svojom situacijom. Srce mi se topi kad vidim kako si međusobno pomažu i kad veća djeca ljuljaju one male na ljuljačkama. Stvarno volim provoditi svoje vrijeme u igri s njima, pogotovo jer znam da radim nešto dobro. Znam koliko je važno da ih netko grli, da se igra s njima, da obraća pažnju na njih. Dobro je znati da uz sve loše što se događa u svijetu, jedna stvar može napraviti razliku, promijeniti stvari na bolje i učiniti svijet ljepšim mjestom.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije